Understanding of Functional Foods for Nutritional Skin Care

피부 미용을 위한 기능성 식이 소재의 이해

  • Kim Juyoung (Department of Medical Nutrition, Graduate School of East-West Medical Science, Kyung Hee University) ;
  • Kim Hyunae (Department of Medical Nutrition, Graduate School of East-West Medical Science, Kyung Hee University) ;
  • Park Kyungho (Department of Medical Nutrition, Graduate School of East-West Medical Science, Kyung Hee University) ;
  • Cho Yunhi (Department of Medical Nutrition, Graduate School of East-West Medical Science, Kyung Hee University)
  • 김주영 (경희대학교 동서의학대학원 의학영양학과) ;
  • 김현애 (경희대학교 동서의학대학원 의학영양학과) ;
  • 박경호 (경희대학교 동서의학대학원 의학영양학과) ;
  • 조윤희 (경희대학교 동서의학대학원 의학영양학과)
  • Published : 2004.11.01

Abstract

Human skin is continuously exposed to internal and external influences that may affect its condition and functioning. To maintain and improve skin condition, a wide variety of skin-care products is in the market. However, many of skin problems originate from internal causes, and the new insight into the relation between nutritional factors and skin is now receiving a great attention. Specific positive effects of nutrients or nutraceutical compounds on skin conditions may prove to be biologically relevant and may consequently allow for claims on products containing these compounds, resulting in the development of new functional food for optimal skin condition. In this review, these functions of nutrients and nutraceutical compounds in skin are summarized as providing a basis for the feasibility of the concept of functional foods for maintaining and improving skin condition.

현대를 살고 있는 우리들은 건강함과 더불어 아름다운 피부를 갖기를 원한다. 산업화에 의한 대기 오염의 증가 및 사회가 복잡해지면서 증가하는 스트레스는 피부에 부담을 증가시키고 건강한 피부를 가졌다 하더라도 꾸준히 관리를 해야 만이 유지되기에 피부 미용에 대한 관심은 지대하다고 할 수 있다. 이에 따라 피부 미용을 위한 다양한 제품이 개발되고 있고, 특히 피부 미용은 건강 차원에서 영양과 밀접한 관련이 있다는 인식 변화에 따라 특정 영양소 성분을 이용한 먹는 화장품이나 건강 기능 식품의 개발이 진행되고 있다. 이를 위한 주된 소재로 비타민 A, C, E, Bl, B2, 나이아신, 엽산 등의 비타민류, 셀레늄, 황 등의 무기질류, 단백질 및 아미노산, 불포화 지방산, 약초 추출물 등이 이용되고 있으며 이외에도 콜라겐 단백질 분해물, 대두 추출물, 석류추출물, 포도씨 추출물, 화분 등과 수용성 키틴 등의 기능성 단일 물질을 함유한 제품도 있다. 이와 같이 다양한 식이 소재가 건강한 피부 유지를 위한 기능성 식품 소재로 이용되고 있으나 이 효과는 확실한 검증을 필요로 한다. 본 논문에서는 피부 미용의 관점에서 이들 소재들의 효능을 살펴 피부 미용을 위한 기능성 식이 소재에 대한 이해를 도모하고자 한다.

Keywords

References

  1. 허석현, 세계건강기능식품의 관련 제도와 식품 기능의 과학적 평가방법, 한국건강보조, 특수영양식품협회, 서울 (2000)
  2. 건강기능식품분과위원회 운영위원(손동화 등), 건강기능식품법의 시행에 즈음한 대토론회, 한국식품과학회, 서울 (2003)
  3. E. Boelsma, L. P. L. van de Vijver, R. A. Goldbohm, I. A. A. Klopping- Ketelaars, H. F. J. Hendriks, and L. Roza, Human skin condition and its associations with nutrient concentrations in serum and diet, Am J. Clin Nutr., 277, 348 (2003)
  4. 최혜미 외 공저, 21세기 영양학, 203, 교문사, 서울(1998)
  5. 이숙경, 피부미용과 영양, 119, 도서출판 정담, 서울(2000)
  6. R. A. Eckstein and Biokosmetik. Aus Forschungund Praxis (바이오 코스메틱 연구와 실습), 469, 중원코스메틱, 서울 (1999)
  7. L. C. Parish and J. A. Witkowski, Dermatologic balneology: the American view of waters, spas, and hot springs, J. Eur. Acad. Dermatol. Venereol., 3, 465 (1994)
  8. S. Parcell, Sulfur in human nutrition and applications in medicine, Alt. Med. Rev., 7(1), 22 (2002)
  9. J. Koyama, I. Horii, K. Kawasaki, Y. Nakayama, Y. Morikawa, and T Mitsui, Free amino acids of stratum corneum as a biochemical marker to evaluate dry skin, J Soc. Cosmet. Chem, 35, 183 (1984)
  10. G. M. Gray and H. J. Yardley, Lipid compositions of cell isolated from pig epidermis, and rat epidermis, J. Lipid Res., 16, 434 (1975)
  11. R. S. Chapkin, V. A. Ziboh, C. L. Marcelo, and J. J. Voorhees, Metabolism of essential fatty acids by human epidermal enzyme preparations: evidence of chain elongation, J. Lipid Res., 27, 945 (1986)
  12. H. J. Yardley and R. Summer, Lipid composition and metabolism in normal and diseased epidermis, Pharmacol. Ther., 13, 357 (1981)
  13. P. W. Wertz and D. T. Downing, Metabolism of linoleic acid in porcine epidermis, J. Lipid Res., 31(10), 1839 (1990)
  14. G. O. Burr and M. M. Burr, A new deficiency disease produced by the rigid exclusion of fat from the diet, J. Biol. Chem, 82, 345 (1929)
  15. G. O. Burr and M. M. Burr, on the nature of the fatty acids essential in nutrition, J. Biol. Chem, 86, 587 (1930)
  16. G. O. Burr, Significance of the essential fatty acids, Fed. Proc., 1, 224 (1942)
  17. P. W. Wertz, D. C. Swartzendruber, W. Abraham, K. C. Madison, and D. T. Downing, Essential fatty acids and epidermal integrity, Arch Dermatol., 123, 1381 (1987)
  18. P. M. Elias and B. E. Brown, The mammalian cutaneous permeability barrier: defective barrier function in essential fatty acid deficiency correlates with abnormal intercellular lipid deposition, Lab. Invest., 39, 574 (1978)
  19. V. A. Ziboh and R. S. Chapkin, Biologic significance of polyunsaturated fatty acids in the skin, Arch Dermatol., 123, 1686a (1987)
  20. V. A. Ziboh, Implication of dietary oils and polyunsaturated fatty acids in the management of cutaneous disorders, Arch. Dermatol., 125, 241 (1989)
  21. S. Chung, S. Kong, K. Seong, and Y. Cho, $\gamma$-Linolenic acid in borage oil reverses epidermal hyperproliferation in guinea pigs, J. Nutr., 132, 3090 (2002)
  22. Y. Cho and V. A. Ziboh, 13-Hydroxyoctadecadienoic acid reverses epidermal hyperproliferation via selective inhibition of protein kinase C-$\beta$ activity, Biochem. Biophys. Res. Commun, 201, 257 (1994)
  23. Y. Cho and V. A. Ziboh, Nutrition modulation of guinea pig skin hyperproliferation by essential fatty acid deficiency is associated with selective down regulation of protein kinase C$\beta$, J. Nutr., 125, 2741 (1995)
  24. A. L. Wills, Nutritional and pharmacological factors in eicosanoid biology, Nutr. Rev., 39, 289 (1981)
  25. 안덕균, 한국본초강목, 134, 162, 690, 교학사, 서울 (1998)
  26. J. L. Groff and S. S. Gropper, Advanced nutrition and human metabolism, 475, 3rd ed. Wadsworth (1999)
  27. V. Schulz, R. Hansel, and V. E. Tyler, Rational Phytotherapy: A physicians' guide to herbal medicine (2000)
  28. L. Skidmore-Roth, Mosby's handbook of herbs & natural supplements, 25, Mosby Inc., (2001)
  29. J. T. Landrum and R. A. Bone. Lutein, Zeaxathin and the Macular pigment, Arch Biochem Biophy., 385(1), 28 (2001)
  30. 김세권, 전유진, 기능성화장품 소재로서이 키틴, 키토산, 한국키틴, 키토산 연구회지, 2(4), 5 (1997)
  31. 고석원, 조용우, 키틴(또는 키토산) 블렌드와 그 응용, 고분자과학과 기술 8(5), 538 (1997)