한국기록관리학회지 (Journal of Korean Society of Archives and Records Management)
- 제4권2호
- /
- Pages.1-22
- /
- 2004
- /
- 1598-1487(pISSN)
- /
- 2671-7247(eISSN)
DOI QR Code
상지(桑紙)의 보존성(保存性)에 관한 연구
The Study about the Preservation of the Paper of Mulberry
- 정선영 (광주대학교 문헌정보학과)
- 투고 : 2004.11.10
- 심사 : 2004.12.10
- 발행 : 2004.12.31
초록
상지(桑紙)는 우리나라에서 많이 사용된 종이였음에도 불구하고 문헌에 그의 원료에 대한 기록이 거의 없다. 양잠의 원료로서의 중요성 때문이기도 하지만 닥나무와 비슷한 형태때문일 것으로 생각된다. 특히 양잠에 유리한 수종(樹種)으로 개량되면서 종이의 원료로서의 중요성을 점차 잃어서 현재는 생산되지 않는 전통종이 가운데 하나다. 본고에서는 뽕나무의 인피를 사용하여 전통상지(傳統桑紙)를 만들고 저지(楮紙)와 함께 그 물성(物性)을 비교하여 보았다. 그 결과 섬유의 형태면에서는 섬유의 길이와 넓이의 비율이 475이며, 화학적 조성에서도 리그닌의 함량이 닥나무보다 적었으므로 종이의 원료로서 매우 우수하였다. 종이의 물성도 저지와 큰 차이가 없었다. 또 종이의 보존성을 시험한 결과
This study is about the paper of Mulberry(桑紙). The paper which was usually applied to the ancient bookpaper and documents. But there is a rare record about it today. So the paper was made from the Mulberry(뽕나무) bast fiber using traditional handcraft method. and Paper Mulberry(닥나무) by traditional method. And tested by physical and optical methods in comparisons with Paper Mulberry(닥나무). The ratio of length/width of Mulberry fiber was 475, and its lignin content was lower than the Paper Mulberry. The Mulberry paper had similar forming properties and physical strength to the Paper Mulberry fiber. Therefore, the Mulberry fiber seem to be a good paper fiber for traditional paper. For the aging test, in the thermal acceleration treatment for 72 hours and 144 hours at the temperature of