Antibacterial Activity of Yeast Transformed with Leucocin A

Leucocin A로 형질전환된 효모의 항균 활성도

  • 이성일 (신라대학교 공과대학 생명공학과) ;
  • 이동근 (신라대학교 공과대학 생명공학과) ;
  • 이진옥 (신라대학교 공과대학 생명공학과) ;
  • 심두희 (신라대학교 공과대학 생명공학과) ;
  • 주치언 (신라대학교 공과대학 생명공학과) ;
  • 김옥수 (신라대학교 공과대학 생명공학과) ;
  • 이상현 (신라대학교 공과대학 생명공학과) ;
  • 이재화 (신라대학교 공과대학 생명공학과)
  • Published : 2004.08.01

Abstract

The aim of this study was to figure out the antibacterial pattern of leucocin A transformed yeast with culture. Dry cell weight, total secreted protein, and antibacterial activity were increased to 12 hour, after then they showed decrease while protease activity represented the opposite pattern. This implied the production of leucocin A was growth-related. Compared to the result of one hour culture broth, antibacterial activity was about 3.24 fold at 12 hour culture. Maximum growth inhibition rate was 70.57% compared to nontransformed yeast. As the increase of protease in the supernatant, the antibacterial activity was diminished. This study could permit the mass production of bacteriocin to use as antibiotics or food preservatives.

박테리오신의 일종인 leucocin A로 형질전환된 효모가 보이는, B. subtilis에 대한 항균 활성을 파악하기 위하여 형질 전환되지 않은 효모와 형질전환된 효모를 배양하면서 시간별로 채취하여 광학밀도, 건조중량, 총단백질량, 단백질 분해효소 그리고 항균활성을 측정하였다. Leucocin A의 항균활성은 성장양상과 비례하였다. 배양초기에 비해 12시간 배양 후에 항균활성이 3배 이상 증가하는 것으로 나타났고, 이때 B. subtilis의 성장이 70.57% 감소하는 것으로 나타났다. 정지기 이후에는 항균활성이 급속히 감소하였는데, 이는 항균활성을 보이는 leucocin A가 단백질이고, 단백질 분해효소가 정지기 이후 증가한 것에 의한 것으로 사료되었다. 이 연구는 향후 식품산업 등에 사용할 수 있는 bacteriocin의 산업적 생산에 필요한 기초자료를 제공할 수 있을 것이다.

Keywords

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