Archives of design research (디자인학연구)
- Volume 17 Issue 1
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- Pages.153-162
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- 2004
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- 1226-8046(pISSN)
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- 2288-2987(eISSN)
Analysis of the key Factors that Influence Emotional Web Design and its Effects on Brand Attitude - focus on Fastfood WebSites -
웹에서의 감성디자인이 브랜드태도에 미치는 효과와 영향요인 분석 - 패스트푸드 사이트를 중심으로 -
Abstract
This paper focused on the effect of Kansei design on the web in branding as well as its influence factors. As a key of this research, it classified web users' Kansei into five categories; 1) functional Kansei, 2) sensoryKansei, 3) psychological Kansei, 4) relational Kansei and 5) cultural Kansei, and organized relevant factors. Online surveys were conducted on seven websites of the fast food brands in Korea (Lotteria, Mcdonald, BurgerKing, Popeyes, KFC, Pizza Hut, Domino's) which are targeting 463 male and females in 20s. As a result, an average of 58% responded that they had a positive Kansei experience and could enhanceits brand preference. Of the sensory Kansei, visual design factors were the one that gave the greatest effect on brand preference enhancement. Regarding the functional Kansei satisfaction, such as user convenience and access speed were also one of the most crucial variables for the whole Kansei satisfaction. Moreover, the preference enhancement brought not only a positive effect on its reliability but also its brand image and consumers' purchasing desire. Based on the survey results, the additional FGI (Focus Group Interview) had been conducted and determined \circled1 what kind of major Kansei that users wanted to have satisfied, \circled2 what type of design can give strong Kansei appeal to its users, and \circled3what design factors gave an effect on sensory emotion. In the course of this research, Itried to renew the awareness of the web importance as a major channel in non-mass interactive marketing, and suggest the effect and its possibility of emotional branding through Kansei design in the web as well as design principles of strategic Kansei design.
본 논문은 웹을 멀티미디어시대의 쌍방향 마케팅 미디어로서 재인식하고, 웹에서 감성디자인이 브랜든 태도에 미치는 긍정적 효과를 검증하고자 하였으며, 사용자의 감성에 호소하는 영향요인을 분석하고자 하였다. 본 연구는 1차. 2차의 사용자 조사를 중심으로 진행되었으며, 웹에서의 감성디자인에 대한 기초연구로써 사용자가 웹에서 느낄 수 있는 감성을 감성공학에서의 감성분류와 선행논문에서의 사용자 인터랙션 분류에 기초하여 기능적. 심리적. 감각적. 관계적. 문화적 감성 5가지로 그 유형을 정리하였다. 이중 디자인과 관련이 있는 기능적. 감각적. 심리적 감성요인을 만족시키는 감성디자인이 브랜드태도에 미치는 효과를 검증하기 위하여 1차로 국내 7개 패스트푸드 사이트를 대상으로 온라인 조사를 실시하였다. 1차 조사에서는 웹사이트에서 사용자 감성만족이 \circled1브랜드 선호도와 신뢰도 상승과 \circled2브랜드 이미지 제고 \circled3구매욕구 발생에 직접적인 영향요인으로 작용하는가를 중점적으로 조사하였다. 이 조사의 분석결과를 토대로 2차 조사(FGI)를 실시하였으며, 사용자 심층 인터뷰를 통해 \circled1사용자가 패스트푸드 사이트에서 원하는 주요 감성 \circled2 사용자가 강한 감성적 어필을 느끼는 디자인유형 \circled3감각적 감성에 영향을 미치는 디자인요소에 등에 대해 분석하였다.