Isolation and Identification of Sphingomonas sanguis from Wild Pheasant and Production of Antagonistic Substance against Fowl Typhoid causing Salmonella gallinarum

야생꿩으로부터 가금티프스 억제균 Sphingomonas sanguis의 선발 및 항Salmonella 물질 생산 조건

  • Ryu, Hyang-Son (Department of Applied Microbiology, Yeungnam University) ;
  • Lee, Hyun-Seung (Department of Applied Microbiology, Yeungnam University) ;
  • Lim, Jong-Hui (Department of Applied Microbiology, Yeungnam University) ;
  • Kim, Jin-Rack (Department of Applied Microbiology, Yeungnam University) ;
  • Kim, Sang-Dal (Department of Applied Microbiology, Yeungnam University)
  • 류향선 (영남대학교 자연자원대학 응용미생물학과) ;
  • 이현승 (영남대학교 자연자원대학 응용미생물학과) ;
  • 임종희 (영남대학교 자연자원대학 응용미생물학과) ;
  • 김진락 (영남대학교 자연자원대학 응용미생물학과) ;
  • 김상달 (영남대학교 자연자원대학 응용미생물학과)
  • Published : 2004.03.31

Abstract

The antagonistic microorganisms against Salmonella gallinarum causing fowl typhoid were isolated from the gut of wild pheasant. The isolated L19, L33, L50 strains were showed the characteristics of isolated Gram negative, rods, catalase positive and oxidase negative. Finally, all strains were identified as Sphingomonas sanguis by $Biolog^{\circledR}$ system. The optimal carbon sources of Sphingomonas sanguis L19, L33 and L50 for the these growth ~ere glucose, saccharose, and fructose respectively. But the optimal carbon sources of S. sanguis L19,L33, L50 for the antagonistic material production were maltose, galactose, and saccharose respectively. The optimal nitrogen sources of S. sanguis L19, L33, L50 for the growth were yeast extract, yeast extract, and $NH_4H_2PO_4$ respectively. But the optimal nitrogen sources of S. sanguis L19, L33 and L50 for the antagonistic material production were $(NH_4)_2SO_4$ urea, $(NH_4)_2S_2O_8$ espectively.

가금티프스는 닭, 오리, 칠면조, 꿩 등 가금류에 Salmonella gallinarum이 원인균이 되어 발병하는 질병이다. 본 연구는 가금티프스를 방제하기 위한 생균제 개발을 위한 기초조사의 목적으로 가금티프스 원인균인 5. gallinarum 의 생육을 저해시킬 수 있는 길항균을 야생꿩에서 분리, 선발했다. 최종적으로 3종의 우수 길항균주를 선발하였으며 선발, 분리된 길항균을 동정한 결과 Ll9, L33균주는 similarity가 100%인 Sphinromonas sanguis로 동정 되었고 L50균주는 similarity가 96.2%로써 Sphinromonas sanguis의 근연종으로 동정되었다. 선발된 길항균주가 생산한 길항물질의 특성을 확인해본 결과, S. gallinarum을 저해하는 물질이 고분자성 물질이고 내열성임을 추정 할 수가 있었다. S. sanguis Ll9의 경우 배양 20시간 이후부터 길항물질이 생산되었으며 탄소원, 질소원을 각각 maltose, $(NH_4)_2SO_4$를 첨가하였을 때 가장 높은 길항력을 나타내었다. S. sanguis L33의 경우 배양 22시간 이후 부터 길항물질이 생산되었으며 탄소원, 질소원을 각각 galactose, urea를 첨가하였을 때 가장 높은 길항력을 나타내었다. S. sanguis L50은 배양 10시간 이후부터 길항물질을 생산하였으며 탄소원, 질소원을 각각 saccharose, $(NH_4)_2S_2O_8$음로 하였을 때 가장 높은 길항력을 나타내었다.

Keywords

References

  1. .Blankenship, L. C., Bailey, J. S., Cox, N. A., Stem, N. J.Brewer, R. and Williams, 0. (1993) Two-step mucosal competitive exclusion flora treatment to diminish salmonellae in commercial broiler chickens. Poultry Sci. 72, 1667-1672
  2. Cho, M. K., Kim, K., Kim. J. H., Lee, T, K. and Kim, K. Y. (2000) Isolation and characterization of Lactobacillus fermentum YL-3 as a poultry probiotic. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. 28, 279-28
  3. Kim, G. S. (1999) Current situation and prosfects of poultry diseases in Korea. Annual Rev Inst. Anim Med. 8, 7-19
  4. Kim, H. A., Cho, J. Y, Hong, J, G. and Kang, Y. H. (2001) Isolation and characterization of an animal probiotics. J. Resource Dev. 20, 65-69
  5. Lee, J. K., Kim, W. T., Lee, J. H., You, J. H. and Shin, W. C.. (1991) General microbiology, Physiology and metabolism; Isolation and identification of lactic acid bacteria for preparation of probiotics. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. 19, 429-432
  6. Park, H. S., Lee, J. H. and Um, T. B. (1999) Probiotic properties of lactobacillus salivarius isolated from chicken intestines. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 28, 1003-1009
  7. Schlessinger, D. (1975) In Pages in Microbiology, American Society for Microbiology, Washngton, D.C. pp. 110-157
  8. Shin, H. T., Keum, D. H., Rlee, H, W., Hoang, B. S. and Rlee, J. H.. (2001) Screening of yeasts for the development of direct fed microbials. J. Anirn. Sci. Technol. 43, 721-726
  9. Woo, Y. K., Lee, H. S., Lee, Y. J., Kang, M. S., Kim, B. H. and Kim J. H. (2000) Characteristics of Salmonella species isolated from domestic poultry and environmental samples in Korea. Korean J. Vet. Res. 40, 505-514