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거세한우의 혈청 및 간장내 비타민 A 농도와 도체형질간의 상관관계

Correlated Relationships Between Vitamin A Concentration in Serum and Liver and Carcass Characteristics of Hanwoo Steers

  • Chae, S.H. (Department of Animal Science, Yeungnam University) ;
  • Jung, K.K. (Department of Animal Science, Yeungnam University) ;
  • Choi, C.B. (Department of Animal Science, Yeungnam University)
  • 발행 : 2003.08.30

초록

본 연구는 사료 중 비타민 A 농도 조절을 통한 고급육 생산 기술 개발을 위한 기초실험의 일환으로, 비타민 A가 거세 한우의 육질에 미치는 영향을 구명하고자 실시되었다. 본 연구에서는 (사)한국종축개량협회에서 주관하는 제 4회 전국한우능력평가대회(1999)에 출품된 거세한우 210두와 일반농가 거세한우 118두에 대하여 혈청 및 간장내 비타민 A 농도를 분석하고, 비타민 A 농도와 육질 및 육량 판정 항목들간 상관관계를 조사하였다. 비육전기 거세한우의 혈중 비타민 A 농도는 평균 212.0$\pm$32.7 IU/$d\ell$ 이었으며, 비육말기 거세한우의 혈중 비타민 A 농도는 117.56$\pm$43.15 IU/$d\ell$를 나타내었으며, 비육말기 거세한우의 간장내 비타민 A 농도는 평균 143.62$\pm$110 IU/g로서 개체별, 지역별, 농가별로 큰 변이를 나타내었다. 또한, 거세한우의 혈청내 비타민 A 농도는 근내지방도(r=-0.24, P<0.01), 등심내 조지방 함량(r=-0.21, P<0.01) 및 육질등급(r=-0.20, P<0.01)과 유의한 부(負)의 상관을 나타내었으며, 간장내 비타민 A plamitate는 등심내 조지방 함량(r=-0.18, P<0.01) 및 육질등급(r=-0.16, P<0.05)과 유의한 부(負)의 상관을 나타내었다. 이상의 결과를 종합해 보면, 거세한우의 혈청 및 간장내 비타민 A 농도와 근내지방도 및 육질등급간에는 유의한 부(負)의 상관이 있는 것으로 나타났다. 이러한 결과들은 한우 고급육 생산시 사료내 비타민 A 함량을 조절함으로서 근내지방도를 향상시킬 수 있다는 가능성을 시사한다. 그러나 한우 고급육 생산을 위한 거세한우의 사료내 비타민 A의 함량과 급여량 및 급여시기 등에 대한 보다 구체적인 연구가 계속해서 수행되어야 할 것으로 생각된다.

The current study was conducted to determine the relationships of vitamin A on meat quality of Hanwoo as a basic study to manipulate vitamin A contents in feeds to produce high quality beef. Concentrations of vitamin A in serum and liver of Hanwoo steers(n=328) were analyzed and correlation coefficients with carcass properties were evaluated. Mean vitamin A concentration in the serum of Hanwoo steers in the early fattening period was 212.0$\pm$32.7 IU/dl, and that in the late fattening period was 117.56$\pm$43.15 IU/dl. Mean vitamin A concentration in the liver of Hanwoo steers in the late fattening period was 143.62$\pm$110 IU/g expressing large variations might be depended on animals, feeds and farms. There were negative correlations between serum vitamin A concentration and marbling degree(r=-0.24, P<0.01), fat contents in M. Logissimus dorsi (r=-0.21, P<0.01), and beef quality grade(r=-0.20, P<0.01). Vitamin A-palmitate in liver also expressed negative correlations with fat contents in M. Logissimus dorsi (r=-0.18, P<0.01) and beef quality grade(r=-0.16, P<0.05). From the results obtained in the current study, we concluded that it might be possible to produce high quality beef in Hanwoo by manipulating vitamin A contents in the feeds. Further detailed studies, however, are necessary to determine vitamin A contents in feeds, feeding levels, and feeding periods.

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