한국의 유기농산물 생산의 지역적 분포 특성

The Distributional Characteristics of Organic Farming in South Korea

  • 정희선 (상명대학교 사회과학부 지리학)
  • Chung, Hee-Sun (Major in Geography Education, Division of Social Sciences, Sangmyung University)
  • 발행 : 2003.09.30

초록

본 연구에서는 한국의 유기농업의 문제점을 파악하고 앞으로의 개선 및 발전방향을 제시하기 위해 서구와 한국의 유기농업 발달과정, 한국의 유기농산들 인증제도와 생산의 특성, 전국의 유기농산물 생산의 지역적 분포 및 특성에 대해 살펴보았다. 우리나라의 유기농업은 1970년대에 형성된 유기농산물 생산 연구 소비단체를 중심으로 자생적으로 시작되었으나 국제적 표준에 맞는 '친환경농산물인증제'를 수립하여 제도적으로 수용한 것은 2001년 7월부터이다. 2002년 현재, 친환경농산물의 과반수가 저농약재배로 인증을 받았고, 화학비료와 유기합성농약을 전혀 사용하지 않은 유기재배농산물은 전체 농산물 가운데 0.2%로 극히 적은 비율을 점유한다. 작물별로는 채소류의 유기재배비율이 가장 높고, 과실류는 재배방법상의 어려움으로 아직 대부분이 저농약재배로 생산된다. 유기농가의 평균 경작규모는 0.88ha로 관행농가의 1.39ha에 비해 상대적으로 적은 규모이다. 유기농가 집중지역은 충청북도 괴산군과 같이 자생적인 유기농산물 생산 연구 소비단체들이 처음 결성된 지역이며, 경기도의 팔당상수원 보호구역과 같이 환경오염을 발생시키는 활동이 일찍부터 제한되었고 대도시 소비시장에 인접한 지역이다. 유기농업이 지역에 뿌리내리는데는 작부체계관리, 기술개발 및 이전, 마케팅, 사후서비스 등에서 유기농산물 생산 연구 소비단체들의 역할이 주요한 요인으로 작용한 것으로 보인다. 개방농정으로 농업의 고사 위기가 심화되고 있는 시점에서 지방자치단체들은 친환경농업을 지역특화산업화하기 위한 계획을 세우고 있는데, 친환경농업운동은 지역별 환경보전운동과 함께 추진되는 것이 바람직하다.

This paper has examined the origin of organic fanning, its development stages, its certification program, and its distributional characteristics in South Korea. Organic agriculture in South Korea originated in the late 1970s as several organic farmers' associations started to be formed. However, the certification of organic farm products, based upon the Codex guideline on organic produce as well as the FAO/WHO find standards, was not institutionalized with the year 2001. A majority of organic products are currently certified as farm products grown with low chemical input. Vegetables grown without any chemical input occupy the largest proportion of the certified produce, while fruits take the smallest. The average size of farms practicing organic agriculture is 0.88 hectare, smaller than the scale of conventional farms being 1.39 hectare. These organic farms are concentrated in Gyeonggi, Chungcheongbuk, and Jeju Province, where organic farmers' associations were first founded. The roles of those associations not only in developing and extending organic farming techniques but also in promoting organic agriculture to consumers were most critical in the regional development of organic farming. It would be desirable for local governments to promote organic farming in tandem with a whole environmental movement.

키워드