가금에서 스테비아 부산물의 사료적 가치

A Feeding Value of Stevia by-product in Chickens

  • 박재홍 (전북대학교 동물자원과학과) ;
  • 류명선 (전북대학교 동물자원과학과) ;
  • 권정택 (전북대학교 수의학과, 바이오식품소재개발 및 산업화연구센타) ;
  • 김상호 (축산기술연구소 가금과) ;
  • 상병돈 (축산기술연구소 가금과) ;
  • 신원집 (전북대학교 동물자원과학과) ;
  • 류경선 (전북대학교 동물자원과학과스)
  • Park, Jae-Hong (Department of Animal Resource and Biotechnology, Chonbuk National University) ;
  • Ryu, Myeong-Seon (Department of Animal Resource and Biotechnology, Chonbuk National University) ;
  • Gwon, Jeong-Taek (Department of Veterinary Medicine, Research Center for Industrial Development of Biofood Materials, Chonbuk National University) ;
  • Kim, Sang-Ho (Division of Poultry, National Livestock Research Institute) ;
  • Sang, Byeong-Don (Division of Poultry, National Livestock Research Institute) ;
  • ;
  • 발행 : 2003.01.01

초록

본 실험은 stevioside를 추출하고 폐기되는 스테비아 부산물의 사료적 가치를 구명하기 위하여 육계와 산란계에 급여하여 생산성에 미치는 영향을 고찰하였다. 실험 1은 1일령 육계 수컷 로스를 평사로 배치하여 스테비아 부산물 0, 2, 4, 8% 수준으로 급여하였으며, 처리구당 4반복, 반복당 16수로 총 256수를 공시하였다. 모든 처리구의 사료내 영양소 함량은 스테비아 수준에 관계없이 사육 전기와 후기에 따라 각각 CP 21.5%, ME 3,100kcal/kg와 CP 19%, ME 3,100kcal/kg 수준으로 동일하게 급여하였다. 본 실험의 결과, 1-3주 동안의 증체량에 있어서는 스테비아 부산물 4%와 8% 급여구가 대조구에 비하여 유의적으로 감소하였으나 4-5주 동안에서는 차이가 없었다. 사료섭취량과 사료요구율은 시테비아 부산물 급여구와 대조구 사이에서 차이가 없는 것으로 나타났다 스테비아 부산물의 급여가 장내 미생물의 변화에 미치는 영향은 대조구와 유의적인 차이가 없었으나 맹장의 Salmonella, E. coli는 감소하고 Lactobacillus 및 Yeast는 증가하는 경향을 보였다. 또한 스테비아 부산물을 급여하여 생산된 가슴육의 지방산 함량에서도 차이가 없는 것으로 나타났다. 실험 2는 스테비아 부산물의 사료적 가치를 구명하기 위하여 산란계 사료에 혼합하여 산란율, 사료섭취량, 사료요구율, 난 품질, 계란의 지방산에 미치는 영향을 고찰하였다. 공시계는 78주령 하이라인 360수로 강제환우 후 5% 산란시기에 도달하였을 때 20주간 사양 실험을 시행하였다. 스테비아 부산물을 산란계 사료에 0, 2, 4 그리고 8% 수준으로 첨가하여 4개 처리구를 두었고, 처리구당 5반복, 반복당 18수씩 총 360수를 공시하였다. 모든 처리구의 사료영양소 함량은 CP 16%, ME 2,800 kcal/kg으로 동일하게 하였다. 전 실험기간에 산란율은 스테비아 부산물 급여구와 대조구 사이에 유의적인 차이는 없었다. 난중과 산란량에 있어서도 차이가 없었으며, 사료섭취량과 사료요구율도 스테비아 부산물 급여구와 대조구 사이에서 차이가 없는 것으로 나타났다. 스테비아 부산물의 급여가 계란의 난 품질에 미치는 영향에서 난각 강도, 난각 두께, 난백고 및 호유닛은 대조구와 차이가 없었다. 하지만 난황의 색도는 스테비아 부산물의 급여수준이 증가할수록 높은 수치를 보여 스테비아 4%와 8% 급여구는 대조구에 비하여 유의적으로 증가하였다. 계란의 당 전이도 실험에서는 스테비아 부산물을 급여하여 생산된 계란과 대조구 사이에 차이가 없었으며 토코페롤의 함량은 스테비아 부산물 2%, 4% 급여구가 대조구에 비하여 유의적으로 증가하였다. 계란의 지방산 함량은 스테비아 부산물 2%와 4% 급여구가 포화지방산은 감소하였고, 단가 불포화 지방산은 유의적으로 증가하였다. (p>0.05)

Two experiments were conducted to investigate the feeding value of stevia by-product (SB) on performance in broiler chicks and laying hens. In experiment 1, a total 256 one day old male broiler chicks were replaced in 0, 2, 4, 7% of SB with four replicates for 5 weeks. All diets were consisted of isocaloric and isonitrogen containing CP 21.5, 19% and ME 3,100 kcal/kg for starting and finishing period, respectively. Weight gain of SB treatments decreased compared with control for the first three weeks, but no difference for the finishing period. Feed intake and feed conversion were no statistical difference between control and feeding stevia groups for overall period. There were no different total number of intestinal microflora. However, the number of Salmonella and E. coli of cecum seemed to decrease in SB feeding groups. Total Lactobacillus and yeast tended to be higher in those groups than control. The PUFa increased in SB treatments, but was no significance. In experiment 2. stevia by-product(SB) were mixed with iso-caloric and isonitrogeneous method to investigate the feeding value in induced molting hens of 78 weeks old. A total 360 birds were replaced in the four treatments(0, 2, 4, 8% SB) with five replicates. Egg production, quality and fatty acid composition in egg were periodically measured for 20 weeks. No difference were found in egg production, feed intake, feed conversion between control and SB treatments for overall period. Egg shell breaking strength, thickness, albumen height and Haugh unit were not statistically different. However, yolk color was significantly high in SB treatments compared to control(P<0.05). Yolk MUFA increased significantly in SB treatments compared to that of control(p<0.05), but PUFA tended to decrease in SB treatments. No significant difference was detected in total sugar in egg yolk between SB treatments and control. Tocopherol of egg yolk 2 and 4% SB were significantly higher than those feed the control (p<0.05).

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