An Empirical Research on the Effect of Quality's Dimensions Through ISO 9000 Certification

ISO 9000 인증이 품질영역들에 미치는 영향에 관한 실증적 연구

  • 정상윤 (수원과학대학 산업시스템경영과) ;
  • 최용정 (경기대학교 대학원 산업공학과)
  • Published : 2003.03.01

Abstract

The purpose of this study is to analyze the degree of product's qualify improvement by the effectiveness which is identified as worker's mindset improvement, a management ability improvement and quality system's establishment in the existing papers as well as the construction of a quality assurance system by acquiring the ISO 9000 series certification. In order to identify the product's quality improvement, the analysis of Garvin's eight dimensions of quality characteristics as well as the analysis a design quality improvement, a manufacturing quality improvement, a service quality improvement are conducted through this study.

본 연구는 ISO 9000 시리즈 인증을 획득함으로써 품질보증시스템구축 뿐만 아니라, 이미 기존 논문들에서 밝혀진 품질의식향상, 관리능력향상, 품질시스템 확립 등의 효과들로 인한 제품의 품질향상정도를 파악하기 위한 것이다. 제품의 품질향상을 확인하기 위해서 설계품질, 제조품질, 서비스품질의 향상분석뿐만 아니라 Garvin의 8가지 제품품질특성 향상분석도 이루어졌다.

Keywords