Bulge Characteristics of 1,000 mL Carton Pak according to the Different Storage Conditions

저장유통 조건에 따른 1,000 mL 카톤팩의 벌지현상

  • Published : 2003.09.01

Abstract

This study was carried out to obtain physical characteristics of paper board and to measure bulge of 1,000 mL carton pak by different storage conditions. Water holding capacity of paper boards were mean of 5.6~7.0%, stiffness of machine direction(MD) was 243.3~266.7 g/cm and cross direction(CD) was 99.2~109.2 g/cm, respectively. The weight of 1,000 mL carton pak were in the range of 29.17~31.26 g. The bulge of carton paks were 6.33~6.93 mm after 7 days at 6$^{\circ}C$ storage, 7.26~8.56 mm after 7 days at 10$^{\circ}C$ and was 8.66 mm after 7 days at 10$^{\circ}C$ treated with 1 hour heat shock per day, respectively. According to this result, the bulge length of 1,000 mL carton pak was showed increased pattern upon increasing the storage temperature and the order was 6$^{\circ}C$ < l0$^{\circ}C$ < 10$^{\circ}C$+ heat shock. To prevent bulge occurence, it was thought to control storage temperature and humidity of paper board or carton pak and to minimize their shock on cold chain system after filling process.

저장온도에 따른 1,000 mL 카톤팩의 벌지를 측정하기 위하여 원지 board의 물성을 측정하고, 저장조건에 따라 벌지를 측정하였다. 카톤팩 원지의 함수율은 5.6~7.0%, stiffness는 MD(machine direction) 방향이 243.3~266.7 g/cm, CD(cross direction) 방향이 99.2~109.2 g/cm였다. 카톤팩 낱장의 중량은 29.17~31.26 g이었다. 6$^{\circ}C$에 저장하면서 벌지를 측정한 결과, 저장 7일 후 6.33~6.93 mm였다. 1$0^{\circ}C$에 저장하면서 벌지를 측정한 결과, 저장 7일 후 7.26~8.56 mm였다. 1$0^{\circ}C$에 저장하면서 매일 1시간씩 상온 shock 처리 후 벌지를 측정한 결과, 저장 7일 후 8.66 mm였다. 저장온도 조건에 따른 카톤팩의 벌지는 6$^{\circ}C$ < 1$0^{\circ}C$ < 1$0^{\circ}C$+상온 shock순으로 증가하였다. 따라서 벌지 예방의 최선책은 원지 및 카톤팩의 보관 및 관리 철저, 그리고 충전 후 냉장유통 과정에서 온도변화를 적게 해주는 것이라고 사료되며 본 실험결과가 카톤팩 벌지에 대한 최초의 연구보고라 생각된다.

Keywords

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