Study on Ventilation Efficiency of A Naturally Ventilated Broiler House-( I ) Summer Season

자연환기식 육계사내의 환기효율성 조사연구-( I )하절기

  • Published : 2003.08.01

Abstract

Most of broiler houses in Korea have the trouble of environmental control such as suitability, stability, and uniformity of internal climate, resulting in serious stress on chickens. Accordingly, it is very urgent to develop optimum designs of naturally and mechanically ventilated broiler houses for Korean climate. In this study, the internal climates such as air temperature, humidity, dust, ammonia gas, and air velocity were measured at a naturally ventilated broiler house. The data were collected during summer season including local weather data. It was found that the difference between measured and optimum air temperatures was $14.0^{\circ}C$ in maximum during the summer time. The daily maximum range of internal averaged air temperature was found $10.5^{\circ}C$ while the uniformity was $5.2^{\circ}C$ in maximum. The maximum, average, and minimum internal averaged relative humidity were 89.3%, 73.7%, and 49.2%, respectively while locally measured were 95.1% and 47.2%, respectively in maximum and minimum. Considering Temperature-humidity index, during summer season, over 97% of totally rearing period was shown that counter plan is needed for thermal stress while it was very dangerous situation for 22% of the rearing period. The ammonia gas and dust concentrations were seriously affected by the broilers activity, growth level, and relative humidity.

국내 대형육계사의 최적환기구조 개발을 주요환경요소의 적정성, 안정성, 균일성 등의 기초자료가 매우 부족한 실정이어서, 자연환기식 계사에서 하절기동안 기상데이터와 함께 육계사내 주요환경 변수를 시간별로 측정하였다. 이 연구의 목적은 자연환기식 육계 사내의 주요환경 요소 및 환기효율성 등을 정확하게 이해하고, 현 시설 및 환기구조상의 문제점을 파악하고자 함이었다. 이 자료는 앞으로 공기유동분석 등 공학적 접근을 통한 시설 및 환기구조 개선연구를 위한 기초자료로 활용할 계획이며, 실험결과는 다음과 같다. 1. 자연환기식 계사내 온도는 외부기상의 변화, 환기제어의 어려움, 닭의 성장 등으로 인하여 적정성 및 안정성이 많이 부족하였다. 계사내 평균온도는 적정온도와 최대 $14.0^{\circ}C$ 차이가 발생하였고, 일별 낮과 밤 온도차는 최대 $10.5^{\circ}C$가 발생하였다. 계사내 0.4m 높이에서의 시간별 온도 균일성은 최대 $5.2^{\circ}C$가 발생하였다. 2. 시험기간 중 계사내 평균습도는 최대 89.3%, 평균 73.7%, 최저 49.2%이었고, 지점별로 측정된 최대 및 최소습도는 각각 95.1%와 47.2%이었다. 외부 기상변화에 따라 불안정한 것으로 나타났다. 3. 시험기간 중 열량계수는 각각 최대 2,787, 평균 2,185, 그리고 최소 1,432이었으며, 사육기간의 약 98% 이상이 더위에 대한 대책이 필요하거나 아주 위험한 상태이었다. 4. 환기량을 최대로 유지하는 하절기 동안, 계군에서의 암모니아가스와 분진농도는 닭의 성장과 함께 꾸준하게 증가하여 각각 최대 15ppm와 0.38mg/$m^3$이었다. 5. 계사 중앙에 계군에서 측정된 공기유속은 평균 0.9m/s이어서, 하절기동안 자의 열적스트레스를 줄이기 위하여 계군에서의 공기 유속을 증가시킬 필요성이 있다. 또한 외부풍속이 매우 낮은 경우에도 적정환기량을 유지할 수 있도록 배기 덕트에 팬을 설치하는 것이 필요하다. 6. 계사내 바닥의 표면온도는 최저 $30.6^{\circ}C$와 최고 $37.3^{\circ}C$로 측정되었다. 하절기동안 닭의 열적스트레스를 줄이기 위하여 계군에서의 공기유속을 증가시킬 수 있는 환기구조개발이 시급하였다.

Keywords