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Growth Characteristics and Productivities of White Clover(Trifolium repens) Varieties at the Alpine Areas

고랭지에서 화이트 클로버의 품종별 수량성과 생육특성

  • Published : 2003.06.01

Abstract

This study was conducted to select the promising varieties of white clover (va.) California Ladino, Seminole, Sonja, Milo, Rinendel, Alberta and Sona at Daekwanryong branch(altitude 800m a.s.l.) and Namwon branch(altitude 450m a.s.l.) of National Livestock Research Institute. Leaf color of white clover was light green except for Ladino and Seminole, and leaf width was broad in others except for both varieties. Winter hardness of Seminole was the greatest with 85.2%. In Daekwanryong, dry matter yield of white clover was the highest with 5,251kg/ha in Milo of all varieties. Also, dry matter yield of Ladino was the hightest with 9,405kg in Namwon. In Daekwanryong and Namwon, ADF content of Ladino was the lowest with 24.3% and 42.7%, respectively. Also, NDF content of Sonja, Ladino and Rinendel was low when those compared with other varieties. Crude protein content of Seminole in Daekwanryong and Rinendel in Namwon was the highest with 22.2% and 28.4%, respectively. The results of this study indicated that Milo and California Ladino would be the promising varieties of white clover in Daekwanryong and in Namwon. respectively.

본 시험은 화이트클로버 California Ladino(대조품종), Seminole, Sonja, Milo, Rinendel, Alberta 및 Sona 7품종을 축산기술연구소 대관령지소(표고 800m)와 남원지소(표고 450m)에서 각각 난괴법 3반복으로 수행하였다. 화이트 클로버의 엽색은 대조품종 Ladino와 Seminole을 제외하고 모두 연녹색이었고 엽폭도 대형이었다. 내한성은 대조품종인 Ladino 보다 좋은 품종은 Seminole로서 85.2%였다. 화이트 클로버 품종의 건물수량은 대관령에서 대조품종 Ladino보다 많은 Milo와 Rinendel이 남원에서는 대조품종인 Ladino 품종이 우수하였다. 대관령에서 화이트클로버의 품종별 사료가치중 ADF 함량은 대관령과 남원에서 Ladino가 각각 24.3과 23.6%로 가장 낮았고 NDF 함량은 품종간에 큰 차이를 보이지는 않았지만 Sonja, Ladino 및 Rinendel이 낮은 편에 속하였다. 화이트클로버의 조단백질 함량은 대관령지역에서는 Seminole이 가장 높았으며 남원지역에서는 Rinendel이 가장 높았다. 화이트클로버의 조단백질 생산량을 보면 대관령지역에서는 Milo가 가장 높았고 남원지역에서는 Ladino가 가장 높았다. 이상으로 화이트클로버의 건물수량과 사료가치로 미루어 볼때 대관령지역에서는 Milo와 Rinendel이, 남원지역에서는 Ladino와 Seminole이 유망한 품종으로 여겨진다.

Keywords

References

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