Investigation of Affect on Composting process and plant growth of Salt concetration in food waste

음식물쓰레기 염분(NaCl)농도가 퇴비화 및 식물성장에 미치는 영향

  • Phae, Chae-Gun (Department of environmental engineering, Seoul National university of technology) ;
  • Chu, Yo-Sub (Korean national Railroad) ;
  • Park, Jeong-Soo (Department of environmental engineering, Seoul National university of technology)
  • Received : 2002.12.09
  • Accepted : 2002.12.17
  • Published : 2002.12.30

Abstract

The purpose of this study is to investigate influence of NaCl precisely in recycling process of food waste and in places where food waste compost is used, because NaCl with food waste has caused concerns of adverse effects in the process of food waste recycling and in plates where final products is used. The influence of NaCl in composting was measured through temperature, concentration of carbon dioxide ($CO_2$) and pH. NaCl didn't cause bad effects until 1%(wet base) of NaCl concentration for composting, showed adverse effects gradually at 2% and 3% and affected composting deeply at 6%. The influence of NaCl in composting was insignificant until 3% of NaCl concentration but decomposing efficiency of organic compounds was interfered with more than 3%. NaCl concentration has to be maintained less than 1%(wet base) to minimize adverse effects of NaCl in composting however NaCl concentration with food waste used in real composting facilities is so lower than 1 %(wet base) that the bad influence in food waste composting is slight. Compost(final product) was collected from real food waste recycling facilities in A city, S city, K-Gu and S-Gu and controlled NaCl concentration artificially such as 0.5%, 0.8%, 1.2%, 1.6%, 2.0%, 2.5% and 3.0% to investigate influence of NaCl on growth of plants. In results of plant test and pot experiment, according to quality of compost sampled, the influence of NaCl is insufficient until 3% and bad effects appeared clearly more than 3%. The bad effects showed less than 3% because compost sampled was not stabilized fully.

본 연구는 음식물쓰레기 내에 포함되어진 염분이 음식물쓰레기의 자원화공정 및 최종제품의 사용단계에 있어서 영향의 우려가 있는 점을 감안하여 음식물쓰레기의 자원화공정 및 사용단계에서 염분의 식물에 대한 영향을 정밀검토하기 위하여 수행되었다. 염분의 농도가 퇴비화 반응에 미치는 영향을 퇴비화온도, 이산화탄소 발생량, pH에 의하여 비교 검토한 결과, 염분의 농도가 습량기준 1%까지는 영향이 적었으며. 2, 3%에서 영향이 나타나기 시작하여 6%에서는 크게 나타났다. 염분함량이 퇴비화에 미치는 영향을 고려했을 때 3%까지는 그다지 크지 않아 무관하다고 할 수 있으나 염분함량이 3%이상에서는 유기물 분해효율을 저하시키는 요인으로 작용함을 알 수 있었다. 염분의 영향을 최소화하기 위해서는 염분의 농도를 습량기준으로 1%이하에서 운전하는 것이 타당한 것으로 확인되었으며, 실제 현장에서는 유입되는 음식물쓰레기가 습량기준이 1%이하인 것을 감안할 때 퇴비화반응에는 크게 영향을 미치지 않는 것이 확인되었다. 염분의 농도가 식물의 생육에 미치는 영향을 검토하기 위하여 실제 자원화시설인 A시, S시, S구, K구에서 시료를 채집하여 인위적으로 염분의 농도를 0.5%, 0.8%, 1.2%, 1.6%, 2%, 2.5%. 3%로 조절하여, 실험실에서 반응에 미치는 영향을 검토하면서 생성된 퇴비를 이용하여 유식물 실험과 Pot실험을 수행하여 검토한 결과, 퇴비에 따라서는 3%까지 식물의 성장에 미치는 영향이 적었으며, 3%이상에서 영향이 확연하게 관찰되었다. 3%이내에서 식물에 대한 영향이 나타나 것은 퇴비가 미부숙되어 유기물에 의한 영향이 큰 것으로 판단되었다.

Keywords