Effects of Methionine Hydroxy Analogue on changes of Characteristics of food wastes in Incubator

메치오닌 수산화물의 첨가가 남은 음식물의 보관 중 성상변화에 미치는 영향

  • Lee, H.J. (Dairy Cattle Division, National Livestock Research Institute) ;
  • Kim, H.S. (Dairy Cattle Division, National Livestock Research Institute) ;
  • Jeong, H.Y. (Dairy Cattle Division, National Livestock Research Institute) ;
  • Kang, S.W. (Dairy Cattle Division, National Livestock Research Institute) ;
  • Ki, K.S. (Dairy Cattle Division, National Livestock Research Institute) ;
  • Cho, K.K. (Department of International livestock Industry, Jinju National university) ;
  • Cho, J.S. (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Hong, Z.S. (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Jin, M.G. (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Lee, H.G. (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Choi, Y.J. (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University)
  • 이현준 (축산기술연구소 낙농과) ;
  • 김현섭 (축산기술연구소 낙농과) ;
  • 정하연 (축산기술연구소 낙농과) ;
  • 강수원 (축산기술연구소 낙농과) ;
  • 기광석 (축산기술연구소 낙농과) ;
  • 조광근 (진주산업대학교 국제축산개발학과) ;
  • 조재순 (서울대학교 농생명공학부) ;
  • 홍중산 (서울대학교 농생명공학부) ;
  • 김명국 (서울대학교 농생명공학부) ;
  • 이홍구 (서울대학교 농생명공학부) ;
  • 최윤재 (서울대학교 농생명공학부)
  • Received : 2002.08.01
  • Accepted : 2002.08.14
  • Published : 2002.09.30

Abstract

This study was carried out to improve the utilization of food wastes known as major source of environmental pollution and to determine proper additional levels of methionine hydroxy analogue(MHA) on food wastes. 1%, 3% and 5% of MHA were added to 3 groups of food wastes gathered from small cafeteria. Each group has 3 reiteration. NaCl contents were tended to get higher as addition levels increased(p<0.05). And pH values were tended to get lower as additional levels increased(p<0.05). $NH_3-N$ contents were significantly decreased as additional levels increased(p<0.05). Total VFA(Volatile Fatty Acid) content was increased after 30 days of storage on control. On MHA treatments(1, 3, 5%), total VFA contents were decreased until 15 days of storage, and kept low values until the end of experiment. In terms of superficial change, mildew covered all over control, and covered by thin mildew on the surface of 1% MHA treatment. No superficial change found on 3% and 5% MHA treatments. In conclusion, over 1% addition of MHA was effective to prevent the decay and degeneration of food wastes.

이 시험은 현재 우리나라 환경문제 중 하나로서 큰 오염원으로 인식되고 있는 남은 음식물의 재활용과 사료로서의 이용성을 높이기 위한 보존재로서 MHA의 적정 사용량을 알아내기 위하여 실시하였다. 소규모 식당에서 발생하는 남은 음식물을 수집하여 methionine 수산화물(MHA)을 처리하여 $40^{\circ}C$ 인큐베이터안에서 40일동안 변화를 관찰하였다. MHA를 원물중량의 1%, 3%, 5% 첨가구를 두고 대조구와 비교하였다. 염도는 MHA 첨가량이 많아질수록 증가하는 경향이 있었으며(p<0.05) pH는 MHA의 첨가량이 많아질수록 낮아지는 경향을 보였다(p<0.05). 휘발성지방산함량에 있어서는 대조구는 30일 이후에 증가하는 경향을 보였고 MHA처리구는 1, 3, 5% 첨가구 모두 15일차까지 감소하고 이후 일정한 함량을 나타내었다. 암모니아태 질소함량은 MHA의 첨가수준이 높을수록 떨어지는 경향을 보였다(p<0.05). 시료의 외관상 변화는는 대조구에서 표면 곰팡이 발생과 연화정도가 심하게 나타내었으며, MHA 첨가구에서는 1%구에서는 표면의 얇은 곰팡이는 나타내었으나 내부는 변화를 보이지 않아 남은음식물의 고온상태에서의 변패 변질 방지를 위해 MHA를 1% 이상 첨가하면 효과가 있는 것으로 나타내었다.

Keywords