Physicochemical Changes of Vinegars Obtained from Bamboo and Wood during Long Term Aging

장기간 숙성에 따른 죽초 및 목초액의 이화학적 변화

  • Ku, Chang-Sub (Dept. of Advanced Organic Materials Engineering, Chonbuk National University) ;
  • Mun, Sung-Phil (The Institute of Agricultural Science & Technology Center (Division of Forest Science, College of Agriculture), Chonbuk National University) ;
  • Park, Sang-Bum (Nambu Forest Experiment Station) ;
  • Kwon, Su-Duk (Nambu Forest Experiment Station)
  • 구창섭 (전북대학교 유기신물질공학과) ;
  • 문성필 (전북대학교 농업과학 기술연구소(농과대학 산림과학부)) ;
  • 박상범 (임업연구원 남부임업시험장) ;
  • 권수덕 (임업연구원 남부임업시험장)
  • Received : 2002.04.10
  • Accepted : 2002.05.13
  • Published : 2002.12.26

Abstract

Three different kinds of the crude vinegars obtained from oak(Quercus serrata), bamboo(Phyllostachys pubescens) and pine(Pinus densiflora) species were stored for approximately one year and periodically analyzed to monitor their physicochemical changes. Small changes in physical properties, such as the pH, specific gravity and amount of organic acids as well as water-soluble tar were observed in the entire course of aging period. However, the color difference of the vinegars showed a remarkable change between 7 and 10 months. In addition, these vinegars' colors changed from light yellowish orange to much deeper purple and orange during this period. The amount of organic acids and neutral compounds(dihydro-2(3H)-furanone, furfural, furfuryl alcohol, 2-hydroxy-1-methyl-1-cyclopenten-3-one, 1-hydroxy-2-propanone and methanol) in the vinegars increased or decreased periodically every three months. A good linear relationship (correlation coefficient of ca. 0.92) was obtained between the amount of organic acids and the amount of neutral compounds in such changes. However, although the amount of phenols increased or decreased periodically, its amount was decreased over the entire aging.

졸참나무, 맹종죽 및 소나무로부터 제조한 미정제 죽초 및 목초액을 약 1년 간 저장하고, 이들의 이화학적 변화를 주기적으로 분석하였다. pH, 유기산·용해타르 함량 및 비중은 전 숙성기간 중 큰 변화가 관찰되지 않았다. 그러나 색차의 경우 7~10개월 사이에서 현저한 변화를 나타내었다. 또한 이 기간 동안에 이들 죽초 및 목초액의 색깔은 연한 노랑 띤 오렌지색에서 자주색과 오렌지색으로 크게 변화하였다. 죽초 및 목초액 중 유기산 및 중성 성분(dihydro-2(3H)-furanone, furfural, furfuryl alcohol, 2-hydroxy-1-methy-1-cyclopenten-3-one, 1-hydroxy-2-propanone, methanol)들의 함량은 3개월 간격으로 주기적인 증감을 나타내었다. 특히 유기산류와 중성 성분들의 관계는 0.92 정도의 높은 상관관계를 나타내었다. 페놀류의 함량은 비록 유사한 주기적인 증감이 관찰되었으나, 그 함량의 경우 숙성 전 기간에 걸쳐 감소하였다.

Keywords

Acknowledgement

본 연구 수행에 있어 색차계를 사용하게 해주신 전북대학교 농과대학 응용 생물공학부 식품위생·가공전공의 신동화 교수님께 감사드립니다.