The Development of the Refrigerator using a Pottery Vessel

토기 용기를 이용한 저온 저장고 개발

  • 김진봉 (한서대학교 항공기계학과)
  • Published : 2002.05.01

Abstract

It is necessary to keep Kimchi at 0~5$^{\circ}C$ all around the year to maintain its taste, which is very sensitive to temperature changes. In addition to temperature for maintenance of taste, property of container is also important to control the activity of bacteria involved in Kimchi. As a pottery container is the best one for the bacterial activity, it was used to store Kimchi. Pottery is shielded by cooling pipe directly, and temperature of Kimchi is controlled by the independent temperature controller.

음식물을 장기 저장하기 위해서는 각 음식물에 적합한 온도에서 저장하여야 하는데, 우리 식생활에서 필수적인 김치의 최적 저장 온도는 0∼5℃이다. 김치의 신선도를 유지하기 위해서는 저장 온도뿐만 아니라 김치의 숙성에 필요한 미생물을 조절하기 위한 용기의 재질도 중요한 요인으로 작용한다. 본 연구에서는 김치내의 미생물 활동에 최적의 조건을 유지할 수 있는 토기 용기를 이용한 저장고를 개발하여 기존의 상용화된 제품과 특성을 비교 분석하였다.

Keywords