THE EFFECT OF XYLITOL AND CARBOHYDRATES ON STREPTOCOCCUS

자일리톨과 탄수화물의 Streptococcus mutans에 대한 효과

  • Kim, Kyoung-Hee (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Dental Science Research Institute, Chonnam National University) ;
  • Jeong, Byung-Cho (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Dental Science Research Institute, Chonnam National University) ;
  • Oh, Chong-Suk (Department of Microbiology, College of Medicine, Chonnam National University) ;
  • Yang, Kyu-Ho (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Dental Science Research Institute, Chonnam National University)
  • 김경희 (전남대학교 치과대학 소아치과학 교실 및 치의학 연구소) ;
  • 정병초 (전남대학교 치과대학 소아치과학 교실 및 치의학 연구소) ;
  • 오종석 (전남대학교 의과대학 미생물학교실) ;
  • 양규호 (전남대학교 치과대학 소아치과학 교실 및 치의학 연구소)
  • Published : 2002.11.30

Abstract

Xylitol is a 5-carbons carbohydrate, which can be replaced with sucrose for preventing caries. The replication of Streptococcus mutans and its formation of artificial plaque were studied in the media containing xylitol. The combined effect of xylitol and other carbohydrates on Streptococcus mutans was also studied. The replication of Streptococcus mutans was inhibited according to the increased concentration of xylitol. Streptococcus mutans replicated at the initial stage of incubation in the media containing glucose, fructose or lactose, while replicating from the beginning of incubation in the media containing fructose as combining with xylitol. The formation of artificial plaque by Streptococcus mutans was significantly reduced in the media containing with xylitol and fructose. These results indicated that the replication of Streptococcus mutans was inhibited according to the increased concentration of xylitol, and the formation of artificial plaque by Streptococcus mutans was significantly inhibited in the media containing xylitol and fructose.

자일리톨은 탄소 5개가 있는 탄수화물로 치아우식증을 억제할 목적으로 사용되는 자당 대체물이다. 자일리톨 함유 배지에서 Streptococcus mutans의 증식과 Streptococcus mutans의 인공치태 형성에 대한 억제작용을 관찰하고 다른 당과의 병합작용을 관찰하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 배지의 자일리톨 농도가 증가함에 따라 Streptococcus mutans의 증식이 억제되었다. 포도당, 과당, 유당을 각각 첨가한 배지에서 Streptococcus mutans의 증식이 처음부터 이루어진데 반해, 자일리톨을 병합하면 과당의 경우만 처음부터 증식이 되었다. 자일리톨과 과당을 병합하여 첨가한 액체배지에서 형성된 인공치태 무게는 현저히 감소하였다(p<0.05). 이상의 결과는 배지의 자일리톨 농도가 증가함에 따라 Streptococcus mutans의 증식이 억제되었으며, 자일리톨과 과당을 병합하여 첨가하면 Streptococcus mutans에 의한 인공치태 형성이 억제됨을 시사하였다.

Keywords