Abstract
The ethanol extract and n-hexane fraction from Hypericum ascyron L. showed strong growth inhibition at 25 ppm on 5 strains of Listeria monocytogenes for 72 hr at $32^{\circ}C$. The purified substance, H2-5-2 fraction, was isolated by silica gel column and preparative thin layer chromatography from n-hexane fraction of Hypericum ascyron L. The H2-5-2 fraction showed a strong bacteriostatic activity on 5 strains of L. monocytogenes at 10 ppm in tryptic soy broth, and the viable cell was reduced 1 log cycle compared to initial cell number. The n-hexane fraction of Hypericum ascyron L. showed strong growth inhibition at 25 ppm on Bacillus cereus and Staphylococcus aureus, and at 50 ppm on Vibrio parahaemolyticus for 72 hr. The purified antimicrobial substance, the H2-5-2 fraction, was assumed as high unsaturated sterol by $^1H-NMR$ and $^{13}C-NMR$. On application test using minced Alaska pollack and ground beef, the n-hexane fraction of Hypericum ascyron L. at the level of 250 ppm was applied at $32^{\circ}C$ and $5^{\circ}C$. At $32^{\circ}C$ storage condition, the antimicrobial substances did not reduced L. monocytogenes ATCC 19113, meanwhile at $5^{\circ}C$ storage condition, L. monocytogenes ATCC 19113 was reduced in viable number.
물레나물 에탄올 추출물과 헥산 분획물은 L. monocytogenes 5균주에 대해 25 ppm에서 72시간까지 완전 균증식 억제 효과가 있었다. 물레나무 헥산 분획물의 항균활성 물질을 분리, 정제하여 얻은 H2-5-2 소획분의 경우 실험 MIC가 10 ppm으로 그 항균력을 생균수로 나타내었을 때 초기 접종 균수보다 0.5 log cycle정도 감소하여 그 살균효과를 알 수 있었다. 물레나물 헥산 분획물의 항균 스펙트럼을 살펴보면 B. cereus나 S. aureus에 대해서는 실험 최저 농도인 25 ppm에서도 72시간까지 완전 증식억제 효과를 나타내었으며, V. parahaemolyticus에 대해서는 50 ppm 첨가시 72시간 동안 균증식이 억제되었다. 물레나물의 항균활성 물질은 불포화도가 높은 sterol로 추정되었다. 쇠고기와 명태육 마쇄물에 물레나물 헥산 분획물을 첨가하여 $32^{\circ}C$ 와 $5^{\circ}C$에서 식품 적용 실험을 실시한 결과 $32^{\circ}C$ 저장온도에서는 쇠고기, 명태육에 첨가한 물레나물 헥산 분획물의 항균효과가 나타나지 않았고, $5^{\circ}C$ 저장온도에서는 명태육에 첨가된 물레나물 헥산 분획물은 항균효과가 있었다. 그러나 물레나물 헥산 분획물의 항균효과는 배양액 상태보다 감소하였다.