Abstract
Intervention levels for foodstuff restriction in a radiological emergency in Korea are suggested based on the justification and the optimization through the cost-benefit approach method from IAEA Safty Series 109 recommendation. Intervention levels are specified for three broad groups of radionuclides with similar values of committed effective dose per unit intake and specified for two broad categories of foodstuff grouped according to value per kg. It is also discussed on the applicability of revised intervention levels for foodstuff restriction.
IAEA 안전시리즈 109에 제시된 정당화 및 최적화 절차에 따른 비용-이득 접근법을 적용하여 우리나라에 적합한 방사선비상시 식품섭취제한 개입준위 값을 제안하였다. 관심 핵종은 예탁유효선량 기여도를 고려하여 세 그룹으로 구분하였고 대상식품은 가격에 따라 두 그룹으로 분류하였다. 아울러 제안된 개입준위를 실제 상황에 적용함에 있어서 고려해야할 사항에 대해 논의하였다.