PE Film 봉지 내 가스조성이 '부유(富有)' 단감의 저장성에 미치는 영향

Effect of Gas Composition in Polyethylene Film Bags on Storability of 'Fuyu' (Diospyros kaki Thunb.) Persimmon Fruit

  • 안지현 (경상대학교 원예학과(농업생명과학연구원)) ;
  • 강성모 (경상대학교 원예학과(농업생명과학연구원)) ;
  • 조정래 (경상대학교 원예학과(농업생명과학연구원)) ;
  • 임종민 (경상대학교 원예학과(농업생명과학연구원))
  • An, Ji-Hyun (Department of Horticulture, Gyeongsang National University(Institute of Agriculture & life sciences)) ;
  • Kang, Sung-Mo (Department of Horticulture, Gyeongsang National University(Institute of Agriculture & life sciences)) ;
  • Cho, Jeoung-Lai (Department of Horticulture, Gyeongsang National University(Institute of Agriculture & life sciences)) ;
  • Lim, Jong-Min (Department of Horticulture, Gyeongsang National University(Institute of Agriculture & life sciences))
  • 투고 : 2001.11.15
  • 심사 : 2001.12.14
  • 발행 : 2001.12.31

초록

관행적인 MA 저장보다 생리적 장해를 최소화시킬 수 있는 방법을 구명하고자 0.06mm의 PE film 밀봉 시 $O_2$$CO_2$의 조성을 각각 0% $O_2$+5% $CO_2$, 2% $O_2$+5% $CO_2$, 2% $O_2$+8% $CO_2$, 5% $O_2$+5% $CO_2$, 5% $O_2$+10% $CO_2$, 진공 및 대조구(air)를 두어 실험하였다. 봉지 내 $CO_2$ 농도는 처리 40일째 2% $O_2$+8% $CO_2$가 가장 높고, 0% $O_2$+5% $CO_2$가 가장 낮았으나 그 이후 처리 간 차이 없이 비슷하게 유지되었다. 감모율, 색도에는 2% $O_2$+8% $CO_2$ 처리구와 진공 처리구가, 경도, 당도, 시장성에는 2% $O_2$+5% $CO_2$ 처리구와 진공처리가 효과적이었다. 저장 중 봉지 내 과실이 심하게 밀착되면 접촉 부분의 연화과 발생이 증가되는 현상을 제외하고는 모든 조사항목에서 진공처리한 과실이 저장성이 가장 좋은 것으로 판단되었다.

'Fuyu' persimmon fruits (Diospyros kaki Thunb.) were seal-packaged in $60{\mu}m$ polyethylene (PE) film bags with various $O_2$ and $CO_2$ combinations (0% $O_2$+5% $CO_2$, 2% $O_2$+5% $CO_2$, 2% $O_2$+8% $CO_2$, 5% $O_2$+5% $CO_2$, 5% $O_2$+10% $CO_2$), and in vacuum and air. They were then stored at $-0.5^{\circ}C$ for 95 days. Changes in fruit weight, firmness, soluble solids, Hunter L and a values, $CO_2$ concentrations, and marketability were investigated at 20-day intervals. A combination of 2% $O_2$ and 5% $CO_2$ as well as the vacuum treatment were effective in maintaining firmness, soluble solids, marketability, and Hunter a value of 'Fuyu' fruits. On the other hand, the treatment of 2% $O_2$ combined with 8% $CO_2$ and vacuum treatment were effective in maintaining fresh weight and Hunter L and a values. The highest marketable quality was maintained when the fruits were vacuum-sealed, although fruits softened severely in the area where two fruits contacted with each other.

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