Relationship between Eating Attitude in Female Adolescent and Psychological, Biological Factors ; Depression, Aggression, Impulsiveness and Blood Cholesterol Level

여고생 식이태도와 심리적 및 생리적 요인과의 상관관계 ; 우울감, 공격성, 충동성 및 혈중 콜레스테롤에 대하여

  • Park, June-Sung (National Seoul Mental Hospital) ;
  • Lee, Joon-Seok (Department of Neuropsychiatry, Myung-Ji Hospital, College of Medicine, Kwandong University) ;
  • Lee, Jang-Han (Department of Neuropsychiatry & Mental Health Research Institute, College of Medicine, Hanyang University) ;
  • Yang, Byung-Hwan (Department of Neuropsychiatry & Mental Health Research Institute, College of Medicine, Hanyang University) ;
  • Cho, Yun-Gyoo (Department of Neuropsychiatry & Mental Health Research Institute, College of Medicine, Hanyang University)
  • 박준성 (국립서울정신병원) ;
  • 이준석 (관동대학교 명지병원 신경정신과) ;
  • 이장한 (한양대학교 의과대학 신경정신과학교설 및 정신건강연구소) ;
  • 양병환 (한양대학교 의과대학 신경정신과학교설 및 정신건강연구소) ;
  • 조연규 (한양대학교 의과대학 신경정신과학교설 및 정신건강연구소)
  • Published : 2001.12.15

Abstract

The purpose of this study is to evaluate correlation of adolescent eating attitude and psychological factors which might influence the eating attitude such as depression, aggression and impulsiveness. The author also tried to identify relationship between adolescent eating attitude and biological factors such as serum cholesterol level and triglyceride level. Two hundred and forty one female high school students without physical disorder were selected as study subjects. For the study, Eating Attitude Test-26KA (EAT -26KA), Beck Depression Inventory (BDI) -Korean version, Barrat Impulsiveness scale (BIS) -Korean version, and Buss-DurKee Hostility Inventory (BDHI) -Korean version were used. Serum cholesterol level and triglyceride level were also investigated. For the purpose of identifying factors which could influence eating attitude of adolescence, stepwise multiple linear regression analysis was done. Total score of BDHI could be most significant factor to explain eating attitude, and BDI, serum cholesterol/triglyceride level be second, third position respectively. But, BIS was not significant predicting parameter. The contributing portion of these factors to explain eating behavior was 25.9%.

이 논문의 목적은 여고생을 대상으로 청소년의 식이태도와 이에 영향을 미칠 것으로 기대되는 우울감, 공격성, 충동성 등 심리적 요인과, 콜레스테롤 및 중성지방 등 생물학적 요인의 상관관계를 확인하는 것이다. 이를 통하여 최근 국내에서도 매우 빠른 속도로 증가하고 있는 각종 섭식장애의 1차 예방을 위한 기초자료를 제시하고자한다. 신체질환이 없는 241 명의 여고생을 대상으로 한국판 청소년용 식이태도 검사(EAT-26KA)를 실시하였다. 심리적 요인 가운데 우울감, 충동성, 공격성을 평가하기 위하여 각각 한국판 Beck Depression Inventory (BDI), 한국판 Barrat Impulsiveness Scale (BIS), 한국판 Buss-Durkee Hostility Inventory (BDHI)를 이용하였고 생물학적 요인으로 혈중 콜레스테롤과 중성지방 농도를 측정하였다. 섭식장애 행동에 영향을 미치는 변인을 찾기 위해 식이태도를 종속변인으로 하고 각각의 심리학적 변인들과 생물학적 변인을 독립변인으로 하여 단계적 중다회귀분석을 한 결과, 섭식장애 행동은 BDHI가 가장 잘 설명하고 있는 것으로 나타났으며, 그 다음으로는 BDI, 콜레스테롤/중성지방의 순으로 유의미한 예측변인이었다.

Keywords