Monitoring Survey of the Herbicide Butachlor in Five Major Crops

주요 5종의 농작물 중 butachlor의 잔류 monitoring

  • 문영희 (전북대학교 농과대학, 생물산업연구소)
  • Published : 2001.03.30

Abstract

This study was conducted to monitor the residue of the herbicide butachlor in major crops. The residue monitoring covered 106 samples of rice, barley, garlic, onion, and strawberry colledted from markets of intensive cultivation area including Kwangju, Daegu, and Pusan. The residue levels in 27 sample of polished rice produced by applying the herbicide were below the detection limits adopted analytical method. The residue levels in 21 sample of garlic, 18 sample of onion, and 18 sample of strawberry which were succeeding crops after paddy rice were also below the detection limits. In consequent, all the samples resulted safe status in terms of the butachlor residue level in agricultural produce.

수도용 제초제 butachlor의 작물잔류성을 조사할 목적으로 주산단지 및 광주, 대구, 부산지역의 시장에서 쌀, 보리, 마늘 양파, 딸기 등 106점의 시료를 채취하여 잔류량을 분석하였다. 제초제 butachlor가 등록되어 있는 작물의 수확물 중 쌀 27점과 보리 15점에서 butachlor가 검출되지 않았으며, 또한 벼 재배 후 이모작으로 재배되는 작물인 마늘21점, 양파 18점, 딸기 18점에서도 검출되지 않았다.

Keywords