Effects of Edible Coatings on the Quality of Fresh-cut Pears

가식성 코팅처리가 신선절단 배의 품질에 미치는 영향

  • 최맑음 (경북대학교 식품공학과) ;
  • 황태영 (경북대학교 식품공학과) ;
  • 손석민 (호서대학교 식품가공학과) ;
  • 문광덕 (경북대학교 식품공학과)
  • Published : 2001.03.01

Abstract

To examine the effects of edible coatings on the quality of fresh-cut fruits, Shingo pear was coated with several concentration of albumin, WSF(whole soy flour), dextrin and SPE (sucrose polyester) solution and quality characteristics, sensory evaluation and respiration rate were determined during storage at $4^{\circ}C$ for 10 days. Weight loss rate was reduced in coated fresh-cut pears. 2% dextrin and 1% WSF for pears were more effective in reducing weight loss rate during storage. In preventing the browning of fresh cut fruits, browning was inhibited by coating with 0.5% WSF, 1% albumin, 3% dextrin for pears. Compared with non-coated pears, 0.5% WSF, 1% albumin and 3% dextrin coating were effective in inhibiting the color changes. Even if hardness had a tendency to decrease in coated and no71-coated fruits during storage dextrin coating induced texture softening in fresh-cut pears. The changes in decrease of titratable acidity and vitamin C content and increase of pH and soluble solid were recessed by coatings but there was no differences in accordance with coating materials. Sensory evaluation of coated pears was conducted in according to coating materials and concentrations. Pears coated with 0.5% albumin, 4% dextrin, 1.0% SPE and 0.5% WSF recorded high sensory score. Among the tested coating materials and concentrations, 4% dextrin was the best in all organoleptic quality of coated pears. Respiration rate was repressed by coating with WSF and dextrin in pears.

가식성 코팅 처리가 신선절단 배의 품질특성에 미치는 영향을 조사하기 위하여 단백질 소재인 albumin, 탄수화물 소재인 dextrin, 지질 소재인 SPE(Sucrose polyester) 그리고 WSF(Whole soy flour)를 코팅재료로 선택하여 일정 농도로 조제한 코팅용액을 배를 dipping하여 코팅처리 한 후 $4^{\circ}C$에서 10일간 저장하면서 품질변화를 측정하였다. 중량감소율은 모든 코팅 처리구에서 대조구에 비해 억제되었다. 배의 경우는 2% dexrin 및 1% WSF 및 1% albumin 및 3% dextrin 코팅처리가 효과적이었다. $\Delta$E 값은 코팅처리 후 저장기간이 경과함에 따라 증가하는 경향이었으며 코팅재료에 따른 뚜렷한 차이를 나타나지 않았다. 과육의 경도는 1% 및 2% dextrin 처리구를 제외한 모든 처리구에서 대조구와 같이 높은 경도를 유지하고 있었으며 저장 5일 후에는 경도가 큰 폭으로 감소하는 경향이었다. 총 산도는 코팅처리 후 저장 중 감소하며 pH는 증가하는 경향이었으며 코팅처리에 의해 그 변과학 다소 억제되었으나 처리구에 따른 뚜렷한 차이는 나타나지 않았다. 가용성 고형분의 함량은 저장 기간동안 뚜렷한 변화가 없었으며 vitamin C의 함량은 큰 차이가 없었다. 코팅 재료의 농도에 따른 관능평가 결과 0.5% albumin, 4% dextrin, 1.0% SPE, 0.5% WSF 처리구가 좋은 성적을 나타내었으며 그 중 4% dextrin 처리구가 모든 항목에서 가장 좋은 평점을 기록하였다. 가식성 코팅 처리한배의 호흡속도를 측정한 결과 dextrin 및 WSF 처리구에서 이산화탄소의 발생량이 낮게 나타나 호흡이 억제되었다. 이상의 결과에서 배의 코팅에 사용한 소재 중 과실의 중량 및 갈변억제 측면에서는 2-3% dextrin, 당, 산 비타민 등 성분 및 경도유지 측면에서는 1% albumin, 그리고 관능적 특성에서는 4% dextrin 처리구가 가장 양호한 것으로 여겨졌다.

Keywords