Antioxidant Activity of Substances Extracted by Alcohol from Chungkookjang Powder

분말청국장에서 알코올로 추출한 물질의 항상화능

  • 이재중 (호서대학교 자연과학부 생명과학전공) ;
  • 조창훈 (호서대학교 자연과학부 생명과학전공) ;
  • 김지연 (인제대학교 바이오헬스소재 연구센터) ;
  • 이동석 (인제대학교 의생명공학대학 임상병리학과) ;
  • 김한복 (호서대학교 자연과학부 생명과학전공)
  • Published : 2001.09.01

Abstract

It is previously reported that Bacillus licheniformis B1 strain isolated from nature was successfully used for Chungkookjang fermentation. Antioxidant activity of its powder was determined in this study. Sephadex G-75 gel filtration chromatography was performed, far soluble fractions of the powder extracted by distilled water. The soluble fractions were separated into large and small fractions. The substance 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) was used as an electron acceptor. Antioxidant activity was found in the small fractions. Five% solution of the Chungkookjang powder was the most effective in the extraction of antioxidant substances from the powder. It was proven in this study that strong antioxidant activity still remained in the Chungkookjang powder.

Bacillus licheniformis Bl을 이용하여 청국장발효를 거쳐 보존성이 높은 분말청국장을 제조하였다. 분말청국장의 다양한 생리활성 물질 중에서도 항산화물질의 존재여부와 그 효괴를 결정하였다. 분말청국장을 증류수로 추출하여, Sephadex G-75 Bel filtration chromatography 작업을 수행한 후, 390 nm에서 광범위한 분자량의 갈변물질을 검출 할 수 있었다. 1,1 diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH)를 이용하여 갈변물질의 항산화도를 결정하였다. 분자량이 큰 갈변물질의 항산화도는 매우 약하였으나, 분자량이 작은 갈변물질에서는 10-20%의 항산화능이 결정되었다. 체내에서는 분자량이 작은 갈변물질의 흡수가 더 유리할 수 있다. 분말청국장의 항산화물질 추출에 ethanol을 이용했을때는 60.1%, methanol을 이용했을 때는 58.97%의 높은 항산화능을 보여주어, 증류수로 추출했을 때에 비해 휠씬 효 율적이었다. 또한 분말컹국장을 ethanol 5%이상 되게끔 녹였을 때 항산화도가 가장 컸다. 본 분말청국장에 존재하는 항산화물질은 항산화능이 우수하였는 데, 앞으로 안정성이 확보된다면, 식용류, 주류에 첨가하는 천연 항산화물질로 개발할 수 있을 것이다.

Keywords

References

  1. 한국식품과학회지 v.33 다류원료 식물류 물 추출물의 항산화 효과 김미혜;김명철;박종석;김종욱;이종옥
  2. 한국식품과학회지 v.27 다양한 용매를 이용한 대두 추출물의 항산화효과 김지영;맹영선;이기영
  3. 한국조리과학회지 v.16 Caramel 갈색화 반응 생성물의 항산화성에 관한 연구 신민자;안명수
  4. 한국영양식량학회지 v.21 Melanoidin과 시판항산화제의 항산화작용 비교 및 그 상승효과 이문조;김현대;박진우;김동우
  5. 한국미생물학회지 v.35 Bacillus licheniformis B1에 의한 청국장 및 간장 발효 이재중;이동석;김한복
  6. 한국식품영양과학회지 v.27 Bacillus subtilis DC-2로 제조한 청국장의 특성 최웅규;지원대;정연건
  7. 한국영양식량학회지 v.22 Melanoidind의 항산화성 및 항돌연변이원성 최홍식;이창용
  8. Tetrahedron Lett v.40 Bisorbibetenone,a novel oxidized sorbicillin dimer with 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radica scavenging activity from a fungus Abe, N.;T. Murata;K. Yamamoto;A. Hirota
  9. J. Am. Oil. Chem. Soc v.52 Toxicological and biochemistry of butylated hydroxyanisol and butylated hydroxytoluene Branen, A. L.
  10. J. Am. Oil. Chem. Soc. v.51 Antioxidant activity of tocopherols and ascorbyl palmitate and their mode of action Corl, M. M.
  11. Biosci. Biotechnol. Biochem v.64 1,1-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical-scavenging compounds from soybean miso and antiproliferative activity of isoflavones from soybean miso towad the cancer cell lines Hirota, A.;S. Taki;S. Kawaii;M. Yano;N. Abe
  12. Appl. Environ. Microbiol. v.67 Regulation of polyglutamic ancid synthesis by glutamate Bacillus licheniformis and Bacillus subtilis Kambourova, M.;M. Tangney;F. G. Priest
  13. J. Nutr. Sci. Vitaminol. v.43 Trypsin inhibitor activity in commercial soybean products in Japan Miyagi, Y.;S. Shinjo;r. Nishida;C. Miyagi;K. Takamatsu;T. Yamamoto;S. Yamamoto
  14. Plant Foods Hum. Nutr. v.47 Anti-hypertensive substances in fermented soybean natto Okamoto, A.;H. Hanagata, Y.;Kawamura;F. Yanagida
  15. Pol. Pharm. v.57 Biological properties of genistein. A review of in vitro and in vivo data Polkowski, K.;A. P. Mazurek
  16. J. Food Sci. v.44 Source of antioxidant activity of soybeans and soy products Pratt, D. E.;P. M. Birac
  17. Ann. N. Y. Acad. Sci. v.922 Conjugation of camptothecins to poly-(L-glutamic acid) Singer, J. W.;P. De Vries;R. Bhatt;J. Tulinsky;P. Klein;C. Li;L. Milas;R. A. Lewis;S. Wallace
  18. J. Cell. Bio. Chem v.22 Polyphenols as cancer chemopreventive agents Stoner, G. D.;H. Mykhtar
  19. Biosci. Biotechnol. Biochem v.65 Natto mucilage containing poly-γ-glutamic acid increases soluble calcium in the rat small intestine Tanimoto, H.;M. Mori;M. Motoki;K. Torii;M. Kadowaki;T. Noguchi
  20. J. Biol. Chem. v.276 The profibrinolytic enzyme subtilisin NAT purified from Bacillus subtilis cleaves and inactivates plasminiogen activator inhibitor type 1 Urano, T.;H. Ihara;K. Umemura;Y. Suzuki;M. Oike;S. Akita;Y. Tsukamoto;I. Suzuki;A. Takada
  21. Cancer Letters v.114 Flavonoids as bioactive components in apple products Van der Sluis, A. A.;M. Dekker;W. M. F. Jongen
  22. J. Agric. Food Chem. v.44 Total antioxidant capacity of fruits Wang, H.;G. Cao;R. L. Prior