초록
고추냉이 뿌리에서 추출된 정유(精油) 물질 중에 약 80%를 차지하고 있는 것이 allylisothiocyanate(AIT)로 알려지고 있다. Allylisothiocyanate 물질은 고추냉이 식물의 2차 대사산물로서 고부가가치를 가질 수 있다. 본 연구는 고추냉이의 allylisothiocyanate를 대량으로 생산하여 산업화하기 위한 기초 연구로서 allylisothiocyanate 물질의 항균과 살균효과를 관찰하였다. 결론적으로 실험에 사용한 미생물에 대한 allylisothiocyanate 농도를 50 ppm 정도 이상 첨가하였을 때 최소 15시간 동안은 증식억제 효과가 있음을 알았다.
It is known as the allylisothiocyanate which is extracted from Wasabia koreana\\\\\\\\`s root. It contains 80% of the oil refining material. The allylisothiocyanate as secondary metabolites of Wasabia koreana plant is a possibility of having the high value which is useful. The research observed the allylisothiocyanate material as the basic study for industrializing to make its mass product. Finally, it shows that the antimicrobial and disinfectant effect against the microbe incubated adding 50 ppm allylisothiocyanate for 15 hours.