Food Science of Animal Resources (한국축산식품학회지)
- Volume 21 Issue 4
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- Pages.389-394
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- 2001
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- 2636-0772(pISSN)
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- 2636-0780(eISSN)
Studies on the Flavonoid Compositions of Korean Propolis
국산 프로폴리스의 플라보노이드 조성에 관한 연구
Abstract
This study was conducted to investigate the flavonoid contents of Korean propolis. The total flavonoids content measured by spectrophotometer of Yecheon, Youngwol, Brazilian, Chinese. Aus- tralian propolis were 6.33, 6.43, 2.44, 6.52 and 8.11mg/g. The p-coumaric acid content of Yecheon and Youngwol propolis were 5.58 and 6.84mg/100g, respectively. Luteolin, however, was not detected both in Yecheon and Youngwol, respectively. the quercetin content of Yecheon and Youngwol propolis revealed between 0.41 to 0.53%, however, overseas propolis was not detected. The t-cinnamic acid of Brazilian propolis was 7.92% and Chinese propolis was 8.74%. And than, the t-cinnamic acid of Chinese propolis was not detected.
본 연구는 벌집에서 얻어지는 프로폴리스의 플라보노이드 함유량을 조사하였다. UV spectrophotometer를 이용한 총플라보노이드는 예천, 영월, 브라질, 호주, 중국이 각각 6.33, 6.42, 2.44, 8.11, 6.52mg/g이었다. HPLC를 이용한 플라보노이드 분석 결과, p-courmaric acid는 예천, 5.58, 그리고 영월이 6.84mg/100g 이었다. 그러나 예천 및 영월의 프로폴리스에서는 luteolin이 검출되지 않았다. Quercetin은 영월, 예천에서 0.41∼0.53%이었으며, t-cinnamic acid는 브라질이 7.92%, quercitrin은 중국이 8.74%로 가장 높았다. 또한 중국산 프로폴리스에서는 t-cinnamic acid가 검출되지 않았다.