Analysis of Sugar Chain Structure of PAS-7 Glycoprotein from Bovine Milk Fat Globule Membrane by US RAAM 2000

OGS RAAM2000을 이용한 유지방구막 PAS-7 당단백질의 당쇄구조 해석

  • 석진석 (동경농업대학 연합농학연구과)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

Glycoproteins PAS-6(50 kDa) and -7(47 kDa) from the bovine milk fat globule membrane share a common protein core but differ in their carbohydrate moiety. We have analyzed and proposed the structures of the N-linked sugar chains of PAS-7 by Oxford Glyco System(OGS) RAAM2000. The N-linked sugar chains were liberated from PAS-7 by hydrazinolysis and, after modifying the reducing ends with 2-aminobenzamide(2-AB), were separated into one neutral(7N, 55%) and two acidic(7M, mono-, 43%; 7D, di-, 2%) sugar chain groups. 7N was finally separated into 5 chains(a, b, c, d, and e), respectively. The structure of this 2AB-neutral sugar chain was determined by sugar analysis, exoglycosidase digestion with OGS glycosidase Kit and OGS RAAM2000 system. The results show that fraction e was the same of reported 7N1A, the biantennary complex type with a fucose on reducing end and two N-acetyllactosamine branch on non-reducing end. Therefore, it was proved that OGS RAAM2000 method is in conformity with conventional analysis of sugar chain structure from bovine PAS-7.

MFGM 당단백질의 하나인 PAS-7을 GPC 및 affinity chromatography에 의해 정제하여 2-AB로 형광 표식한 후, anion-exchange column 및 reversed-phase column을 이용해 5개의 성분을 분리하였다. 그 중 가장 상대량이 많은 성분 e에 대하여 RAAM2000을 이용한 당쇄구조 해석을 실시하여, 성분 e는 RAAM2000 GPC에 의하여 4개의 성분으로 분리되어 각각 calibration standard 12.10, 8.88, 5.84 및 4.86GU의 용출위치에 검출되었다. 이 용출위치와 당쇄구조는 livrary의 component-7457과 일치하며, 12.2GU의 크기로 분자량은 1788로 판단되며 library의 당쇄와 약 85%의 확률로 일치했다. 그 결과 성분 e의 당쇄구조는 환원말단에 $\alpha$1-6결합된 fucose를 1개 함유하며, core부분의 비환원말단에 N-acetyllactosamine branch를 2개 함유한 전형적인 biantennary 당쇄구조인 것으로 추축되어, 이전 HPLC, acetolysis, sequential exoglycosidase 소화, NMR분석에 의해 보고된 성분 7N1A의 구조와 일치함으로써, OGS RAAM2000을 이용한 PAS-7의 당쇄구조 해석의 유용성이 증명되었다.

Keywords