Changes in Compositions of Holstein Colostrum during Lactation Period

Holstein 젖소 초유의 성분 변화에 관한 연구

  • Published : 2001.12.01

Abstract

To investigate the compositions of Holstein colostrums, samples were collected at 12 hour-interval after 12hrs postpartum. Milk protein, milk fat, SNF and total solid content of the colostum rapidly decreased from 12 hours to 48 hours after calving whereas lactose was the lowest at 12 hours after calving. Ash content was not shown to changes during lactation periods. Immunoglobulin G(IgG) concentration was also significantly(p<0.05) high in both primiparous and multiparous colostrum collected at 12 and 24 hours after calving. IgG concentration of primiparous and multiparous colostrums at 12 hours after calving was 44mg/ml and 44.27mg/ml, respectively. There was no apparent difference in IgG level between primipara and multipara. Fatty acid composition of colostral lipid was not shown to changes during lactation period. However, lauric acid, myristic acid and total saturated, fatty acid were slightly decreased in multiparous colostral lipid. Capric acid, myristic acid and palmitoleic acid composition in primiparous colostral lipid were slightly higher than those of multiparous colostral lipid throughout all lactation periods.

초유의 이용성을 향상시키고, 그 품질을 보존하기 위한 방안의 일환으로 분만 후 12시간 간격으로 착유한 초유를 이용하여 시간의 경과에 따른 초유의 성분 변화를 조사하였다. 그 결과, 초유의 단백질, 지방, SNF, 그리고 총 고형분은 분만 후 12시간부터 48시간까지 급속도로 감소하였다. 그러나, 유당은 분만 12시간 후의 함량이 가장 낮았으며, 회분 함량은 거의 변화하지 않았다. 분만 후 12시간 및 24시간의 IgG함량은 그 이후에 착유한 것보다 높았으며(p<0.05), 12시간 후의 IgG 함량은 큰 차이가 없는 것으로 나타났다. 분만 후 시간의 경과에 따른 초유 중의 지방산 조성은 거의 변화하지 않았으나, lauric acid, myristic acid, 그리고 총 포화 지방산 함량은 경산우에서 감소하는 경향을 나타내었다. 미경산우의 capric acid, lauric acid, myristic aid, 그리고 palmitoleic acid는 경우산의 초유보다 높은 함량을 나타내었다.

Keywords