Abstract
To improve the ethanol fermentability, four Saccharomyces yeast strains with efficient ethanol fermentability were subjected to rare-mating and protoplast fusion. Using these 4 strains, 5 different combinations of mating-pair or fusion-pair were constructed and their hybrids or fusants were obtained. From the statistical analysis of the results of the ethanol fermentation by the hybrids of the different mating-pair or fusion-pair, no difference was found in ethanol production, but [S. kluveri $khl{\times}S$ cerevisiae cp3] pair was shown to be the best combination which can produce high cell-viability. In fact, the clone No. 3 of the [S. kluveri $khl{\times}S$ cerevisiae cp3] pair was selected as the best strain which produced ethanol of 10.11% (w/v) or 12.81% (v/v) from 25% (w/v) glucose at $33^{\circ}C$ for 3 days with the residual sugar of 3.53% (w/v), viability of 62.65%, fermentation efficiency of 92.2%.
에탄올 발효능이 우수한 Saccharomyces에 속하는 4 균주를 가지고 여러 조합의 mating-pair 또는 fusion-pair를 만들고 이들 pair들로부터 만들어진 hybrid주들의 에탄올 생성능과 생존능을 통계적으로 분석한 결과, 에탄올 생성능에서는 차이가 없었으나, 생존능의 경우는 [S. kluveri $khl{\times}S.$ cerevisiae cp3]의 균주조합이 가장 우수한 hybrid를 낼 수 있는 것으로 나타났다. 실제로 에탄올 생성능과 잔당, 효율, 생존능에서 두루 우수한 균주는 [S. kluveri $khl{\times}S$ cerevisiae cp3] 조합에서 얻어진 융합주 clone No. 3가 에탄올 생성능 10.11%(w/v) 또는 12.81%(v/v), 잔당 3.53%(w/v), 생존능 62.65%, 발효 효율 92.2%로서 가장 발효능과 생존능이 우수한 균주로 선정되었다.