Pysicochemical and Milling Characteristics of Paddy Rice with Harvesting Times

수확시기별 벼의 도정 및 이화학특성

  • 김선림 (농촌진흥청 작물시험장) ;
  • 송진 (농촌진흥청 작물시험장) ;
  • 손종록 (농촌진흥청 작물시험장) ;
  • 황흥구 (농촌진흥청 작물시험장) ;
  • 신진철 (농촌진흥청 작물시험장) ;
  • 최해춘 (농촌진흥청 작물시험장) ;
  • 최영근 (전라북도농업기술원) ;
  • 민용규 (충북대학교 식품공학과) ;
  • 김기종 (농촌진흥청 작물시험장)
  • Published : 2001.08.31

Abstract

To investigate the effects of harvesting times on physicochemical and milling properties of rice, milling tests were performed applying laboratory milling systems. Milling and head rice yields were highest in rice harvested at the 45 days after heading at 76.49 and 94.43%, respectively. Milled rice grain harvested 45 days after heading showed the highest minimum viscosity, as shown in the amylogram curves, as well as the lowest consistency viscosity. Protein and amylose contents were highest in rice harvested at 35 days after heading, whereas the instrumental taste score was highest 45 days after heading.

수확시기가 벼의 도정특성과 이화학특성에 미치는 영향을 알아보고자 중만생 품종인 대안벼의 수확시기별 도정 특성을 조사한 결과, 출수 후 45일째(10월 15일) 수확시 도정율은 75.97%, 백미완전립율은 93.33%로 가장 높았다. 출수 후 35일에 조기 수확하면 단백질함량과 아밀로스함량이 높았다. 따라서 중만생 품종인 대안벼의 수확적기는 도정 및 이화학특성으로 볼 때 출수 후 $45{\sim}55$일이 가장 유리하였다.

Keywords