백색부후균 생물 전처리에 의한 Kraft Pulp화 특성

Kraft Pulping Characteristics by Bio-pretreatment with White-rot Fungus

  • Kang, Kyu-Young (Department of Forest Resources, Dongguk University) ;
  • Jo, Byoung-Muk (Department of Paper Science & Engineering, Kangwon National University) ;
  • Oh, Jung-Soo (Department of Forest Resources, Dongguk University)
  • 투고 : 2001.11.12
  • 심사 : 2001.12.06
  • 발행 : 2001.12.30

초록

목재 내 리그닌의 선택적 분해 특성을 지닌 백색부후균 중, Phanerochaete chrysosporium KCCM 34740 균주를 현사시나무 목재 칩에 전처리하여 bio-kraft pulping 적용 가능성을 실험적으로 평가하였다. 전처리 결과, 무처리 대조구에 비해 펄프의 정선수율은 전처리 10일에서 최고 약 2%의 증가를 보였으며, 전처리 기간의 증가에 따라 여수도의 감소, WRV의 증가 경향을 나타냈다. 또한 수초지의 물성 개선에도 효과가 있었으며, 주사전자현미경 관찰을 통하여 이러한 효과가 백색부후균의 생물고해 작용, 즉 펄프 섬유의 미세섬유화 및 다공질화에 기인한 것임을 확인할 수 있었다. 이러한 결과로써 향후 kraft 증해 약액 및 제지공정상의 고해 동력에너지의 소비를 절감할 수 있을 것으로 기대한다.

Bio-kraft pulping of Populus alba${\times}$glandulosa pretreated with white-rot fungus, Phanerochaete chrysosporium KCCM 34740, was investigated The biopulping efficiency was evalued based on fungal pretreatment time and properties of bio-kraft pulp (pulp yield, freeness, WRY, kappa number and brightness) in comparison to the controls. Pretreatment of poplar wood chips with Phanerochaete chrysosporium KCCM 34740 for 10days resulted in a some increase in screened yield (by 2%). According to increase of fungal incubation time, decrease in freeness (CSF) and increase in WRY were observed And bio-kraft pulping also led to improvement of physical properties of handsheet. As a result of bio-beating effect, we expect the saving of chemicals in kraft cooking process and energy consumption in beating process.

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