MA Strotage Response of Fresh Lemongrass Depending upon Film Source and Storage Temperature

필름종류와 저장온도에 따른 Lemongrass의 MA 저장성 비교

  • Published : 2000.02.28

Abstract

This study was carried out to investigate the MA response of fresh lemongrass (Cymbopogon citratus) depending upon film sources and storage temperatures. The fresh weight loss was significantly lower at 5 and $0^{\circ}C$ than those of higher temperatures. And ceramic $80{\mu}m$ film (CE 80) was more effective in preventing weight loss than CE40. The contents of $CO_2$ and ethylene were much higher in CE 80 wrapping than those in CE 40 ones. Rapid accumulation of $CO_2$ was observed at high storage temperature. However, the ethylene content during whole storage period was higher at $0^{\circ}C$ than those at $5^{\circ}C$, but the level of ethylene was remained below 1ppm and did not adversely affected to lemongrass quality. The treatment of CE 80 at $5^{\circ}C$ was most effective on keeping visual quality and chlorophyll content. The storage durations were up to 48 days at $5^{\circ}C$ and 35 days at $0^{\circ}C$, respectively. Results indicated that CE 80 at $5^{\circ}C$ is an optimal condition for MA storage of lemongrass.

본 연구는 저장온도와 필름종류에 따른 레몬그래스(Cymbopogon citratus)의 저장성을 비교하고자 하였다. 생체중 감소는 저장온도가 낮은 $0^{\circ}C$$5^{\circ}C$에서 적었으며 모든 저장온도에서 CE 80(세라믹 필름 $80{\mu}m$)에서 적었다. 필름종류별로는 가스투과도 낮은 CE 80에서 높은 이산화탄소와 에틸렌 함량을 보였다. 저장 초반 필름내 이산화탄소의 함량은 역시 저장온도가 높을수록 높았다. 그렇지만 저장후반의 이산화탄소 함량과 저장전기간동안의 에틸렌 함량은 $5^{\circ}C$보다 $0^{\circ}C$에서 높았다. 레몬그래스의 필름내 에틸렌 농도는 1ppm 이하였는데 이는 품질저하에 영향을 미치지 못하였다. 저장최종일에 외관상 품질과 엽록소 함량을 보면 $5^{\circ}C$의 CE 80처리구가 가장 좋은 품질을 보였다. 저장수명은 $5^{\circ}C$에서 48일이었으며 $0^{\circ}C$에서는 35일보다 길었다. 이상의 결과로 볼 때 레몬그래스의 MA저장시 적정온도는 $5^{\circ}C$이며 포장재는 다소 투과성이 낮은 CE80정도가 좋은 것으로 생각된다.

Keywords