식품 첨가물이 Listeria monocytogenes H-12의 내열성에 미치는 영향 및 오염된 조리기구 제균

Effect of Food Additives on Heat Sensitivity of Listeria monocytogenes H-12 and Decontamination of Kitchen Utensils

  • 이희정 (국립수산진흥원 위생가공연구실) ;
  • 이태식 (국립수산진흥원 위생가공연구실) ;
  • 손광태 (국립수산진흥원 위생가공연구실) ;
  • 변한석 (국립수산진흥원 위생가공연구실) ;
  • 김지회 (국립수산진흥원 위생가공연구실) ;
  • 박정흠 (국립수산진흥원 위생가공연구실) ;
  • 박미정 (국립수산진흥원 위생가공연구실)
  • LEE Hee Jung (Sanitation & Processing Research Division, National Fisheries Research & Development Institute) ;
  • LEE Tae Seek (Sanitation & Processing Research Division, National Fisheries Research & Development Institute) ;
  • SON Kwang Tae (Sanitation & Processing Research Division, National Fisheries Research & Development Institute) ;
  • BYUN Han Seok (Sanitation & Processing Research Division, National Fisheries Research & Development Institute) ;
  • KIM Ji Hoe (Sanitation & Processing Research Division, National Fisheries Research & Development Institute) ;
  • PARK Jeong Heum (Sanitation & Processing Research Division, National Fisheries Research & Development Institute) ;
  • PARK Mi Jung (Sanitation & Processing Research Division, National Fisheries Research & Development Institute)
  • 발행 : 2000.11.01

초록

식품중에 오염된 Listeria monocytogenes의 열감수성에 미치는 각종 첨가물의 영향과 식품의 처리 가공시에 수반되는 조리기구 수세나 염소, 자외선, 열탕 등 각종 소독처리의 효율성을 확인하였다. 키토산, 솔빈산칼륨 둥은 시험균주 L. monocytogenes H-12의 열 감수성 증대에 유의할 만한 영향을 미치지 못하였으나, 명태 연육에 중합인산염을 $1{\%}$ 첨가할 경우 시험균주의 열감수성은 뚜렷히 증가되었다. 시험균주 L. monocytogenes H-12가 $약 10^4{\~}10^5/cm^2$ 되도록 오염시킨 나무, 플라스틱, 스테인레스 재질의 도마를 흐르는 수도수로 세척하였을 때 스테인레스 도마나 플라스틱 도마의 경우 각각 10초 및 1분 후에는 균이 검출되지 않았으나, 나무 도마에서는 거의 제균효과가 없었다. 스테인레스 및 플라스틱 재질의 도마를 $5{\~}50 ppm$의 염소용액에 10초간 침지하고 수세할 경우 오염균의 제거가 가능하였으나, 나무 도마의 경우 100ppm 염소용액으로 처리하여도 균 수의 감소는 거의 없었다. 15W의 자외선을 30cm 거리에서 시험균주로 오염된 각 재질의 도마에 조사할 경우 스테인레스 및 플라스틱 도마의 경우 5분간 조사 후에는 균이 검출되지 않았으나, 나무 도마에서는 60분 처리 후에도 균이 검출되었다. 각종재질의 조리용 도마에 오염된 시험균주 L. monocytogenes H-12의 열탕처리에 의한 제균조건은 $70^{\circ}C$, 10초 이상으로 확인되었다.

Effect of food additives on the heat sensitivity of listeria monocytogenes H-12 inoculated into Pollack surimi was investigated and also confirmed the effectiveness of various decontamination method such as tap water washing, chlorination, ultraviolet irradiation and heat treatment haying been applied on cooking utensils. Food additives such as polyphosphate, chitosan, and potassium sorbate increased heat sensitivity of t monocytogenes H-12 and polyphosphate showed the strongest synergistic effect. The tested strain was not detected from stainless steel and plastic cutting board contaminated with $10^4{\~}10^5/cm^2$ of L monocytogenes H-12 after tap water washing for 10 seconds or 1 minute, but washing effect was not found in wooden cutting board. The chlorination of stainless steel and plastic cutting board for 10 seconds with $5{\~}50 ppm$ solution eliminated all cells of the contaminated strain, however any change of the viable cell count was not observed in the chlorination of wooden cutting board, W irradiation on stainless steel and plastic cutting board for 5 minutes with 15 W above 30 cm eliminated the contaminated strain, but the tested strain was still found after 60 seconds of irradiation on wooden cutting board. The treatment of hot water on all used cutting boards for 10 seconds at $70^{\circ}C$ resulted in complete loss of viability of the contaminated strain.

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