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Analysis of Residual Fatty Acid of the Fish Bone Excavated from Bupchon-ri in Wonju(II)

법천리출토(法泉里出土) 생선뼈에 대한 잔존지방산(殘存脂肪酸) 분석(分析)(II)

  • Yu, Hei-sun (Conservation Science Lab., The National Museum of Korea) ;
  • Jeong, Young-ju (Conservation Science Lab., The National Museum of Korea)
  • 유혜선 (국립중앙박물관 보존과학실) ;
  • 정영주 (국립중앙박물관 보존과학실)
  • Published : 2000.12.01

Abstract

This study is an analysis of residual fatty acid of the unidentified 26 fish bone samples which were excavated from Bupchon-ri in Wonju, Kangwon province. The purpose of this study is to identify fish kind by comparing the residual fatty acid analysis with the reference data of croaker, shark, herring and weakfish. Fatty acid was separated by gas chromatography and distribution pattern was analyzed by calculating composition of each sample. Principal component analysis(PCA), one of multivariate analysis method was used to understand fatty acid distribution data.

강원도(江原道) 원주시(原州市) 부론면(富論面) 법천리고분(法泉里古墳)(4호분(號墳))에서 출토된 생선뼈 중 종류를 확인 할 수 없었던 생선뼈 26점에 대한 잔존지방산 분석을 실시하였다. 앞서 분류한 4종류의 생선(조기, 상어, 준치, 민어)뼈에 대한 잔존지방산 분석 기준데이타와 비교하여 어류종류를 확인하고자 하였다. 분석은 가스크로마토그라피(Gas chromatography)를 이용하여 지방산을 분리하였고, 각각의 함량(含量)을 계산하여 시료별 지방산 분포패턴을 확인하였다. 지방산분포 데이타의 해석을 위해서 다변수분류법(多變數分類法)중 주성분분석법을 이용하였다.

Keywords