전자현미경을 이용한 단백질 3차원 구조

Three-dimensional Structure of Protein Using Electron Microscopy

  • 정강원 (경상대학교 자연과학대학 생명과학부 생화학과)
  • 발행 : 2000.09.01

초록

전자현미경을 이용한 단백질 구조분석은 약 30여년간 발전되어 왔다. Bacteriorhodopsin과 porin 등의 near atomic resolution의 구조분석은 전자현미경의 발전과 진행을 보여주는 하나의 예로 설명될 수 있다. 전자현미경을 이용한 거대분자의 3차원 구조를 규명하기 위해 필요한 기본과정 즉, 시료준비, 자료수집과 자료처리 등에 대하여 토론하였다.

Electron microscopy has used for analysing the structure of protein over 30 years. Bacteriohodopsin and porins are used as examples to illustrate the progress that has recently been made in attaining resolutions which hitherto were regarded as exclusive to the realm of x-ray crystallography. To determine a protein structure used by electron microscopy, one must pass through a number of basic steps including preparation of specimen , data acquisition and data processing.

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