Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 29 Issue 6
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- Pages.1050-1056
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- 2000
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Identification of Irradiation-induced Volatile Flavor Compounds in Chicken
방사선 조사 닭고기에서의 휘발성 조사물질의 구명
- Cha, Yong-Jun (Dept. of Food and Nutrition, Changwon National University) ;
- Kim, Hun (Dept. of Food and Nutrition, Changwon National University) ;
- Park, Sung-Young (Dept. of Food and Nutrition, Changwon National University) ;
- Cho, Wo-Jin (Dept. of Food and Nutrition, Changwon National University) ;
- Yoon, Seong-Suk (Dept. of Food and Nutrition, Changwon National University) ;
- You, Young-Jae (Dept. of Chemistry, Changwon National University)
- 차용준 (창원대학교 식품영양학과) ;
- 김훈 (창원대학교 식품영양학과) ;
- 박승영 (창원대학교 식품영양학과) ;
- 조우진 (창원대학교 식품영양학과) ;
- 윤성숙 (창원대학교 식품영양학과) ;
- 유영재 (창원대학교 화학과)
- Published : 2000.12.01
Abstract
To identify the irradiation-induced volatile flavor compounds, which were not detected in unirradiated sample and had positive correlation with the increment of irradiation dose, the volatile flavor compounds of irradiated (0, 1, 3, 5, 10 kGy) chicken were analyzed by liquid liquid continuous extraction (LLCE) and gas ehromatographyimass spectrometry (GC/MS) methods. One hundred twenty nine compounds were detected in irradiated chicken, and these compounds were composed mainly of hydrocarbons (62 compounds), aromatic compounds (44), aldehydes (9), ketones (5) and miscellaneous compounds (10). Among these, only 3 volatile compounds including 2-methylpentanal (r=0.24), 4-methylcyclohexene (r=0.08) and cyclotetradecene (r=0.92), were detected as irradiation-induced volatile flavor compounds in irradiated chicken. However, only cyclotetradecene was selected as a marker compound for detecting irradiation dosages with high correlation coefficient in irradiated chicken.
방사선 조사된 닭고기에서 방사선 조사선량에 대해 양의 상관성을 가지는 휘발성 조사물질을 구명함으로서 방사선 조사판별을 위한 표지 물질을 선정하기 위해 각 선량별(0, 1, 3, 5, 10 kGy)로 조사된 닭고기를 시료로 하여 LLCE법으로 휘발성 향기성분을 추출한 후 GC/MS 법으로 분석하였다. 그 결과 총 129종의 휘발성성 분이 방사선조사된 닭고기에서 검출되었으며 이는 주로 탄화수소류 (62종), 방향족화합물류(44종), 알데히드류(9종), 케톤류(5종) 및 기타화합물류(10종)로 구성되어 있었다. 이중 비조사된 시료에서는 검출되지 않으면서 방사선 조사선량의 증가에 대해 그 함량의 변화가 양의 상관성을 가지는 휘발성 조사물질로서 2-methylpentanal, 4-methylcy clohexne 및 cyclotetradecene 등 3종의 화합물이 선정되었으나 방사선 조사선량 증가와의 상관성을 고려한 결과 cyclotetradecene만이 닭고기의 방사선 조사판별을 위한 표지 물질로 선정되었다.