Characterization of Desalination on the Boiled Extract of Baby Neck Clam(Tapes variegata) by Electrodialysis

전기투석기를 이용한 바지락 자숙액의 탈염 특성

  • Published : 2000.06.01

Abstract

For selective elimination of salt in the boiled extract of baby neck clam (Tapes variegata, BEBNC), electrodialyzer was used and the desalination conditions of BEBNC were determined at various concentrations, pH's and volumes of BEBNC. The ion-exchange membrane with a molecular weight cut off 100 Da was used for desalting of BEBNC. The desalination times on BEBNC concentrations of 0.5% and 4% were 100 min and 170 min and the final desalting ratio was above 90%. 1'he desalination of BEBNC at pH 4.0 was 12% higher than that at pH 9.0 for 60 min. The electrodialysis process could remove above 90% of the initial salt content in 2% BEBNC of 1 L for 80 min. The results obtained prove that electrodialysis is a practical solution to the problem of selective elimination of salt from BEBNC.

바지락 자숙액을 효과적으로 탈염하기 위하여 전기투석기를 사용하여 자숙액의 농도, pH 및 부피에 대한 최적 탈염조건을 검토하였다. 탈염에 필요한 이온교환막은 당과 단백질의 유실량이 적은 분자량 100 Da이상을 회수할 수 있는 AC-110-400을 선정하였으며, 자숙액 농도 0.5%와 4%의 탈염시간은 각각 100분과 170분에서 90%이상 염을 제거할 수 있었다. 자숙액의 pH에 대한 효과는 pH 9.0의 알칼리영역에서 보다 pH 4.0의 산성영역에서 탈염율이 더 높았으며, 투과액의 부피는 탈염시간과 탈염율에 거의 영향을 주지 않았다. 자숙액의 탈염은 주로 자숙액의 농도와 pH에 의해 크게 영향을 받았으며, 2% 자숙액 1 L, pH 5.75에서 효율적인 탈염이 가능하였다.

Keywords

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