Effect of Oenanthe javanica Sap on Plasma Lipid Composition in Rats with High-Fat Diet

미나리즙이 고지방식이를 급여한 흰쥐의 혈청지질구성에 미치는 영향

  • Choi, Moo-Young (Dept. of Food Science and Nutrition, Sangji University) ;
  • Choi, Eun-Jung (Dept. of Food Science and Nutrition, Sangji University) ;
  • Lee, Eun (Dept. of Animal Nutrition and Bio-resources, Sangji University) ;
  • Park, Hee-Juhn (Dept. of Botanical Resources, Sangji University)
  • 최무영 (상지대학교 식품영양학과) ;
  • 최은정 (상지대학교 식품영양학과) ;
  • 이은 (상지대학교 응용동물과학부) ;
  • 박희준 (상지대학교 응용식물과학부)
  • Published : 2000.03.01

Abstract

To investigate the effects of Oenanthe javanica sap (OJS) on plasma lipid composition, several biochemical parameters such as total cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceride, GOT, GPT and malodialdehyde were compared in the four groups as follows: a normal group with basal diet, a control group with high-fat diet, a treatment group with high-fat diet and OJS 1 ml/kg, and the other treatment group with high-fat diet and OJS 1.5 mg/kg. In addition, the body weight change, food intake and food efficiency ratios were measured. In this study, treatment groups decreased plasma total cholesterol levels.

미나리즙 투여가 고지방식이를 급여한 흰쥐의 혈장과 지질과산화에 미치는 영향에 대하여 검토하였다. Sprague-Dawely계의 횐쥐를 I(정상군)과 II(대조군:고지방식이급여군), 그리고 미나리즙의 처리수준에 따라 III(고지방식이급여군+미나리즙(1.0 ml) 과 IV(고지방식이급여군+미나리즙(1.5 ml)의 4군으로 나누어 7주간 사육하였다. 실험종료일의 체중은 고지방식이 급여로 모두가 정상군보다 높은 수치를 보였다(p>0.05). 그러나 대조군과 미나리즙군 간에는 미나리즙군이 다소 감소하는 경향이었으나 유의적인 차이는 없었다(p>0.05). 식이섭취량 및 효율은 각 처리군간에 유의한 차이를 나타내지 않았다 (p>0.05). Total-cholesterol도 미나리즙 투여에 의해 감소하는 경향을 나타내었으나 유의적인 차이는 없었다(p>0.05), HDL-cholesterol은 미나리즙(1.0 ml) 급여군이 대조군에 비하여 감소하였다. GPT는 처리군간에 유의차가 없었으나 GOT활성은 처리군이 대조군에 비해 감소하는 경향을 나타내었다. 항산화효소인 glutathione peroxidase의 활성은 처리군 간에 유의한 차이는 없었다(p>0.05). Lipid peroxide는 고지방식이 급여군에서 증가하였으나(p>0.05), 미나리즙의 투여는 lipid peroxide를 감소시키지 못하였다.

Keywords

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