인삼모상근의 생장에 미치는 Auxin과 Casein Hydrolysate의 영향

The Effects of Auxin and Casein Hydrolysate on the Growth of Ginseng Hairy Root

  • 오승용 (한국인삼연초연구원 신사업연구부) ;
  • 박효진 (한국인삼연초연구원 신사업연구부) ;
  • 민병훈 (배재대학교 원예학과) ;
  • 양계진 (중부대학교 생명자원학부) ;
  • 양덕춘 (한국인삼연초연구원 신사업연구부)
  • 발행 : 2000.09.01

초록

인삼모상근의 생장에 영향을 미치는 auxin과 CH의 효과를 규명하기 위하여 auxin류인 IBA, MA, NAA와 아미노산 화합물인 CH를 각각 농도별로 처리하여 MS 고체배지와 액체배지에서 50일간 배양후 수거하여 생중량과 건중량을 측정하여 농도별로 생장률을 측정한 결과, 인삼모상근의 생장에 미치는 auxin의 효과는 고체배양시에는 IBA를 1 mg/L의 농도로 암배양하는 것이 가장 효과적이었으며, NAA 1 mg/L의 농도로 광배양 하는 것도 효과적이었다. 반면에 IAA와 CH는 인삼모상근의 생장에 효과가 없었다. 액체배양시에는 IAA와 NAA를 처리했을 때 농도의 증가에 따른 생장의 증가는 보이지 않고 생장의 감소 없이 거의 일정하게 그 수준이 유지되었으며 IBA와 CH는 모두 인삼모상근의 생장을 오히려 억제하는 경향이었다.

In this study, the effects of auxin and casein hydrolysate (CH) on the growth of ginseng hairy root was elucidated. Ginseng hairy root was cultured under light and dark conditions in MS solid and liquid medium with various concentrations of auxin and CH for fifty days. After harvesting the cultures, the fresh and dry weight of cultures were examined, respectively. In the MS solid culture, 1 mg/L of IBA was most effective on the growth of ginseng hairy root under the dark condition, whereas IAA and CH did not affect on the growth of ginseng hairy root. In the MS liquid culture, the growth was maintained regularly by the treatments of IAA and NAA. IBA and CH restrained the growth of ginseng hairy root.

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