Comparison of the Total Antioxidant Status and Usual Dietary Intake in Normal and Overweight Males

정상체중군과 체중과다군 남자에서 혈중 총항산화능과 평소 식이섭취 상태에 관한 연구

  • 김순경 (순천향대학교 자연과학대학 응용과학부) ;
  • 박영숙 (순천향대학교 자연과학대학 응용과학부) ;
  • 변광의 (순천향대학교 자연과학대학 응용과학부)
  • Published : 2000.12.01

Abstract

This study was conducted to measure the difference in the total antioxidant status(TAS) of overweight and normal weight adults, and to investigate the correlation between TAS and the nutrient intake. Anthropometric parameter, TAS, biochemical parameters and dietary intake were measured in the normal weight group(n=17, BMI 20-25, obesity index 90-110%, body fat 16-20%) and overweight group(n=13, BMI > 25, obesity index > 120%, body fat > 25%) among Korean young males. The TAS of the overweight group was significantly higher than that of the normal weight group(p < 0.01). Among biochemical parameters, the average uric acid concentration of the overweight group was significantly higher(p < 0.05) compared to that of the normal weight group indicating, the uric acid concentration reflects TAS. Usual dietary intake showed that the intakes of Ca and vitamin B$_2$, are below RDA. The average intake of vitamin C in the overweight group was significantly lower than that in the normal group(p < 0.05). There was no difference in the intake of carotene and vitamin E between groups. The diet quality of both groups was satisfactory. The result of the correlation analysis on TAS, the uric acid concentration, and the measured indexs are as follows : In the overweight group, TAS was negatively correlated with alchol drinking, and uric acid concentration was positively correlated with BMI, obesity index, and TAS. In conclusion, TAS was significantly higher in the overweight group than that of the normal group, although no association was found with nutrient intakes. Serum uric acid showed a positive relationship with TAS indicating, it is a possible determinant of the antioxidant capacity.

본 연구는 체중과다나 비만에서 총항산화능의 변화를 관찰하고, 총항산화능과 평소의 식사섭취상태와는 어떤 관계가 있는가를 관찰하고져 실시하였다. 20대의 젊은 남성을 대상으로 정상체중군(n = 17, BMI 20∼25, 비만지수 90∼110% 체지방 16∼20%)과 체중과다군(n = 13, BMI > 25, 비만지수 120%이상, 체지방 25%이상)으로 분류한 후, 인체계측, 생화학적 검사(총콜레스테롤, glucose, albumin, creatinine, GOT, GPT, uric acid), 식이섭취 조사(24회상법)를 실시하였다. 총항산화능은 체중과다군에서 유의적으로(p <0.01) 높게 나타났으며 , 측정된 생화학적 지수들에서는 uric acid의 함량이 체중과다군에서 유의하게(p<0.05) 높았다 평소의 식이섭취 상태는 두 군 모두 칼슘과 비타민 B2의 섭취량이 권장량에 비해 부족한 것으로 나타났으며, 체중과다군에서 비타민 C(p <0.05)의 섭취량이 유의적으로 낮게 나타났다. U-carotene과 비타민 E 섭취량에는 두 군간 차이가 없었고, 채소와 과일의 섭취량은 체중과다군이 적게 섭취한 반면, 음주와 흡연량은 체중과다군이 더 높게 나타났다. 두 군 모두 식사의 질은 양호하였다. 총항산화능 및 uric acid 함량과 측정지표들간의 상관관계를 살펴본 결과에서는 두 군 모두에서 총항산화능 및 uric acid 함량에서 서로 다른 경향을 보였다. 체중과다군에서는 총항산화능과 음주량이 부( - )의 상관 관계를 보였으며, uric acid 함량과 BMI, 비만지수, 및 총항산화능은 유의적인 정 (+)의 상관관계를 보였다. 이상의 결과에서 체중과다군은 정상체중군에 비해 총항산화능에 유의적인 차이가 있었으며 식이섭취상태와의 관련성은 나타나지 않았다. Uric acid 함량의 측정은 총항산화능과 정 (+)의 상관관계를 보여 또 다른 항산화능을 나타내주는 좋은 지표임을 알 수 있었다.

Keywords