The Korean Journal of Food And Nutrition (한국식품영양학회지)
- Volume 13 Issue 6
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- Pages.611-618
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- 2000
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- 1225-4339(pISSN)
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- 2287-4992(eISSN)
Identification and Characterization of Aeromonas hydrophila Producing Nitrification Capability
질산화 작용이 있는 Aeromonas hydrophila의 동정 및 특성
Abstract
For the purpose of the isolation of microorganisms which have the capability of nitrification, we isolated the microorganisms in 6 samples collected from the stream of Kyonggi area. 60 strains were isolated. The selected strain were identified as a Aeromonas hydrophila based on the data obtained from the morphological, biochemical and cultural characteristics defined experiments. Among them Aeromonas hydrophila (AH-1), (AH-3) , (AH-4), (AH-6) showed the highest nitrification capability. All isolates were resistant to amoxillin, ampicillin, cephalothin and ticarcillin. Optimum culture conditions of isolates were 37
폐수처리 중 생물학적 처리에 활용할 수 있는 질소분해 능력을 가진 미생물을 분리하여 동정하고자 경기도내 하천 6지점에서 채취한 시료로부터 60개 균주를 선별하였다. 형태학적, 생화학적 및 배양학적 실험결과 Bergey\`s mannual of systematic bacteriology의 색인을 통하여 Aeromonas hydrophila로 동정하였다. Aeromonas hydrophila(AH-1), (AH-3), (AH-4), (AH-6) 균이 질산화 능력이 우수하였다. 4개 균주모두 amoxillin, ampicillin. cephalothin 과 ticarcillin에 내성을 나타내었다. 본 실험에서 분리한 Aeromonas hydrophila의 질산화의 최적조건은 균 농도 1.0