Desalination of Boiled Oyster Extract by Electrodialysis

전기투석에 의한 굴자숙액의 탈염 특성

  • 박표잠 ;
  • 이상훈 (부경대학교 화학과) ;
  • 김세권 (부경대학교 화학과)
  • Published : 2000.04.01

Abstract

For selective elimination of salt from boiled oyster extract (BOE), electrodialyzer was used and the desalination conditions of B BOE were investigated. The ion-exchange membrane with a molecular weight cut off 100 Da was used for desalting of B BOE. The desalination efficiency at pH 4.0 was 13% higher than that at pH 9.0 when BOE was desalted for 90min. The e electrodialysis pro$\infty$ss could remove above 90% of the initial salt content when 5% BOE was desalted at pH 5.62 for 1 100min. The initial volume and concentration of permeation solution did not have significant effects on desalination time and r ratio. The important factors for the desalination of BOE were found to be pH and concentration of BOE. The results obtained prove that electrodialysis is a practical solution to the problem of selective elimination of salt from BOE.

굴 자숙액 중에 함유되어 있는 정미성분, 당 단백질 동의 유용성분을 이용하고자 자숙액 중에 함유되어 있는 다량의 염을 제거하기 위하여 전기투석에 의한 최적의 탈염조건을 구명하였다. 자숙액 중의 건조중량에 대한 당과 단백질의 함량은 각각 71.25%와 25.05%였으며, 염의 농도와 pH는 각각 10.81%와 5.62였으며, 핵산관련물질 중 정미성분인 IMP의 함량은 $2.15\mu$mole/g이었다. 전기투석에 의한 자숙액의 탈염에 필요한 이온교환막은 분자량 100 Da 이상을 회수할 수 있는 AC-110-400과 300 Da 이상을 회수할 수 있는 AC-220-400을 상호 비교한 결과, 탈염율과 탈염시간의 차이는 거의 없었으며, 당과 단백질의 유실량이 적은 AC-110-400을 사용하는 것이 보다 효율적인 것으로 나타났다. 자숙액의 탈염에 영향을 주는 인자들 중에서 자숙액의 농도는 1% (w/v) 용액에서 탈염시간은 60분이었으며, 농도가 증가함에 따라 탈염시간은 길어졌다. 자숙액의 염농도는 탈염초기에 급격하게 감소하였고, 8% (w/v) 용액에서 240분에서 96%까지 탈염되었다. pH에 따른 자숙액의 탈염은 탈염초기에 거의 비슷한 경향으로 탈염이 진행되었지만, 최종 탈염율에서는 pH 9.0의 알칼리영역보다 pH 4.0의 산성영역에서 탈염율이 높았다. 또한, 자숙액의 부피에 대한 탈염율은 부피가 증가할수록 탈염에 소요되는 시간은 길어졌으며, 투과액의 부피와 종류는 자숙액의 최종 탈염시간 및 탈염율에 거의 영향을 주지 않았다. 자숙액의 탈염은 주로 자숙액의 농도와 pH에 의해 크게 영향을 받았으며, 5%의 자숙액 $1\ell$, pH 5.62에서 전기투석기를 사용하여 효율적인 탈염이 가능하였다.R^2$)가 0.911~0.990 으로 높게 산출되었다. 따라서 1.0%(w/v) CMC 담체가 P. phosphoreum의 biolumincsene에 안정성을 주었으며, 독성물질에 가장 민감하다는 것을 알 수 있었다.후 100.0%로서 안정성이 매우 높았다.ham)이 노화군(Ovx)에 비해 1.22배 정도 높게 나타났고, 각 비타민 투여군 중 Ovx+Vit Erns의 경우 간 조직 중 총 glutathionfid이 가장 높게 나타났다. 간조직 중 reduced-glutathion (GSH)함량과 총 glutathion 량에 대한 oxidized-glutathion (GSSG)의 비율, 또한 Ovx+Vit E 군의 수치가 가장 높게 나 타났다. Vit E가 항산화에 좋은 효과가 있음을 알 수 있었다. 그러나, GPx의 활성 수치는 그 다지 유의 한 변화를 나타내지는 않았다.sed for dragon robe , depending on the number of claws on the dragons. Those with five-clawed dragons were called lung-p'ao, while those with four-clawed dragons were called mang-p'ao(망포). The Court felt compelled to take corrective meausres. It decreeed that Ninisters of State and other officials, who had been bestowed five-clawed lung dragons, must take out one claw. Finally, the sale of ranks and the attendant privilege of

Keywords

References

  1. Germ. Pat. Nr. 50443 Apparat zur lauterung von zuckersaften mittels elektrizitat Maigrot, E.;J. Sabates
  2. Helv. Chim. Acta v.23 La Permeabilite des membranes, VI. Sur la passage du courant electrique a travers des membranes selectives Meyer, K. H.;W. Strauss
  3. J. Amer. Chem. Soc. v.72 Coherent ion exchange gels and membranes Juda, W.;W. A. McRae
  4. Ref. Eng. Air Con. v.6 no.1 Processing in practice of membrane separation technique in food industry Kim, S. K.;E. H. Lee;H. G. Oh
  5. Maku v.12 Demineralization of skimmed milk by electrodialysis with ion exchange and acetylcellulose membrane Chang, H. M.;D. Nomura
  6. J. Membrane Sci. v.108 Behaviour of citric acid during electrodialysis Novalic, S.;F. Jagschits;J. Okwor;K. D. Kulbe
  7. J. Ferment. Bioeng. v.77 no.3 Kinetic study of electrodialysis of acetic acid and phosphate in fermentation broth Zhang S.T.;K. Toda
  8. J. Ferment. Bioeng. v.71 no.6 Factors affecting lactic acid production rate in the built-in electrodialysis fermentation an approach to high speed batch culture Nomura, Y.;K. Yamamoto;A. Ishizaki
  9. J. Membrane Science v.113 Electrodialysis in a non-aqueous medium : Priduction of sodium methoxide Sridhar, S.
  10. Applied Biochemistry and Biotechnology v.20 no.21 Acid recovery by electrodialysis and its economic implications for concentrated acid hydrolysis of wood Goldstein, I. S.;F. B. Makool;H. S. Sabharwal;T. M. Singh
  11. Biotechnol. Prog. v.8 no.6 Recovery of propionic and acetic acids from fermentation broth by electrodialsis Weier, A. J.;B. A. Glatz;C. E. Glatz
  12. Membrane Journal v.3 no.2 Desalination of seawater using membrane separation processes Choi, K. H.
  13. Korean Fisheries Yearbook Korea Fisheries Association
  14. Official methods of Analysis(13th ed.) Association of official analytical chemists AOAC
  15. J. Kor. Soc. Food Nutr. v.13 no.1 Studies on the processing of krill sauce Lee, E. H.;S. Y. Cho;Y. J. Cha;H. S. Park;C. S. Kwon
  16. J. Agric. Food Chem. v.33 no.2 Determination of ATP and its breakdown products in fish muscle by HPLC Ryder, J. M.
  17. J. Korean Fish. Soc. v.32 no.1 Desalination of tuna boiled extract by electrodialysis Kim, S. K.;H. G. Byun;Y. J. Jeon
  18. Bull. Nat. Univ. Busan v.23 no.2 Processing and utilization of concentrated sea mussel extracts Lee, E. H.;Y. J. Cha;J. G. Koo;S. H. Moon
  19. Membrane Journal Characterization of desalination on the boiled extract of baby neck clam (Tapes variegata) by electrodialysis Park, P. J.;S. H. Lee;S. K. Kim
  20. J. Korean Fish. Soc. v.32 no.1 Development of natural seasoning using desalinated tuna boiled extract Kim, S. K.;H. G. Byun;Y. J. Jeon;D. S. Joo;J. B. Kim
  21. Biochem. Biophys. Acta. v.26 Ammonia liberation during inosine nucleotide of rabbit muscle Bendall, J. R.;C. L. Davey
  22. Agric. Biol. Chem. v.29 no.2 Studies on the flavor of meats. Part1. Formation and degradation of inosinic acids in meats Terasaki;M. Kajikawa;E. Fujita;K. Ishii
  23. J. Kor. Fish. Soc. v.20 no.1 Preparation of powdered smokeddried mackerel soup and its taste compounds Lee, E. H.;K. S. Oh;C. B. Ahn;B. G. Chung;Y. K. Bae;J. H. Ha
  24. Bull. Japan. Soc. Sci. Fish. v.26 no.1 Evaluation of inosinic acid and free amino acids as tasting substance in the katsuobushi stock Konosu, S.;Y. Maeda;Y. Fujita
  25. J. Membr. Sci. v.145 Lactic acid recovery using two-stage electrodialysis and its modelling Lee, E. G.;S. H. Moon;Y. K. Chang;I. K. Yoo;H. N. Chang
  26. Korean J. Food Sci. Technol. v.29 no.5 Chemical changes during desalting of fish sauces using electrodialyzer Oh, S. W.;E. J. Nam;J. H. Jo;E. M. Kim;Y. M. Kim
  27. J. Environ, Sci. Health v.A32 no.3 Electrodialysis for the removal of copper ions from wastewater Ogutveren, U. B.;S. Koparal;E. Ozel