대학 구내 식당의 음식쓰레기 감량을 위한 교직원의 의식 및 이용실태조사

A Survey on the Awareness for the Reduction of Food Wastes and the Use of University Cafeteria by Faculty Member's

  • 한재숙 (영남대학교 생활과학대학 가정관리학과) ;
  • 오옥희 (영남대학교 생활과학대학 가정관리학과) ;
  • 최영희 (영남대학교 생활과학대학 가정관리학과)
  • 발행 : 2000.02.01

초록

The goal of this study was to fine the way of reduction on food waste in the university cafeteria. A survey was conducted on the 500 faculty members using Yeungnam University cafeteria , and if illustrate the faculty's use and perception for the reduction of food waste. Its results can be summarized as follows ; 32.0 % of the total users use the university cafeteria everyday, also 56.6% of the users preferred Korean style dish. Female users left more food than the male users resulting in more food wastes. The male users resulting in more food waste and the most leaving food was Kimchi than the other types of foods. The most favorite stew and side dish turned out to be Yukgaejang and Bulgogi respectively, also Kimchibokkumbab was the preffered dish. But they disliked Sunjiguk , Ginger, Jellyfish and Mackerel pike. The preception of male users on the reduction of food waste was lower than that of female users. The best way of food waste treatment recognized by the users were utilizing the waste food as fodder for animals or fertilizer.

키워드

참고문헌

  1. 동일문화장학재단 연구보고서 음식물 쓰레기를 중심으로 한 식생활 의식 및 개선방안에 관한 연구 한재숙;홍상욱;허성미;이정림
  2. 음식물 쓰레기 자원재활용 심포지움 음식물 쓰레기의 재활용을 위한 정책방향 이진훈
  3. 환경보전을 위한 쓰레기 문제의 합리적인 처리방안에 관한 연구;감량화 및 자원 재활용을 중심으로 박현숙
  4. 음식물 쓰레기 실태 및 개선방안에 관한 연구 이정림
  5. 쓰레기 줄이기 시민단체 토론회 발표문 쓰레기 줄이기 시민운동의 과제와 실천방안 이정전
  6. 음식물 쓰레기의 적정 처리대책 환경처
  7. 동아시아식생활학회지 v.9 no.2 대학생의 구내식당 이용실태 및 음식물 쓰레기 감량에 대한 의식 조사 연구 한준표
  8. 동아시아식생활학회지 v.9 no.3 산업체 근로자들의 식행동과 기호도에 관한 연구 안빈;김상연
  9. 한국조리과학회지 v.14 no.2 음식물 쓰레기 감량을 위한 조리행동에 관한 연구 김동희