Hypoglycemic Effect of Extracts of Soybean Paste Containing Mycelia of Mushrooms in Streptozotocin- Induced Diabetic Rats

버섯된장 추출물의 당뇨 유발 흰쥐에 대한 혈당강하 효과

  • Published : 2000.10.30

Abstract

The hypoglycemic effects of the hot water extract of soybean paste containing mycelia of Phellinus linteus, Cordyceps militaris, Ganoderma lucidum were evaluated in streptozotocin-induced diabetic rats. All the diabetic groups were not significantly affected in food intake and food efficiency ratio. Significant decrease in blood glucose was observed in all the soybean paste containing mushroom mycelia (SPM) groups. Especially, administration of soybean paste containing mycelia of Ganoderma lucidum, blood glucose level was significantly lowered up to 45% compared to that of diabetic control group. The GPT and GOT activities indicated lower values in all the SPM groups than in the diabetic control group.

버섯된장 추출물의 항당뇨효과에 미치는 영향을 알아보기 위하여 당뇨가 유발된 흰쥐에 버섯된장 추출물을 경구 투여한 후 혈당, 혈청 지질 성분 및 GPT, GOT활성을 조사하였다. 그 결과 체중 증가량에 있어서 당뇨 유발군들이 정상 대조군에 비해 다소 감소하였으며, 당뇨 유발군에서 대조군보다 버섯된장 추출물 투여군들이 다소 높게 나타났다. 사료 섭취량과 사료 효율은 버섯된장 추출물 투여군들이 당뇨 대조군과 별다른 차이가 없었다. 간장, 신장, 비장 및 췌장의 무게에 있어서도 각 실험군별로 별다른 차이는 나타나지 않았다. 혈당은 버섯된장 추출물 투여군들이 당뇨 대조군보다 모두 유의하게 낮게 나타났으며, 버섯된장 추출물 투여군들 중에 ESG군은 당뇨 대조군보다 낮은 혈당치를 나타내었고 7일째에는 45%까지 감소하였다. 혈청 총 cholesterol과 triglyceride는 모든 실험군에서 별다른 차이가 나타나지 않았으며, GPT와 GOT 활성은 당뇨대조군에 비해 버섯된장 추출물 투여군들이 유의성 있게 낮게 나타났다. 이상의 결과로 버섯된장 추출물들은 포도당에 대한 insulin의 감수성과 췌장 ${\beta}-cell$ 손상을 완화시켜 당뇨병의 개선 효과가 있음을 시사해주고 있다.

Keywords

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