FACTORS AFFECTING THE FORMATION OF SOLUBLE GLUCAN BY LACTOCOCCUS LACTIS 1370

유산구균 1370의 수용성 글루캔 형성에 영향을 미치는 인자

  • Oh, In-Gyun (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Chonnam National University) ;
  • Yang, Kyu-Ho (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Chonnam National University) ;
  • Chung, Jin (Department of Microbiology, College of Medicine, Chonnam National University) ;
  • Oh, Jong-Suk (Department of Microbiology, College of Medicine, Chonnam National University)
  • 오인근 (전남대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 양규호 (전남대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 정진 (전남대학교 의과대학 미생물학교실) ;
  • 오종석 (전남대학교 의과대학 미생물학교실)
  • Published : 2000.05.31

Abstract

The water-soluble glucan produced by Lactococcus lactis 1370 affects the formation of dental plaque by Streptococcus mutans. In this study the factors affecting the formation of water-soluble glucan were assessed as the optical density of culture supernatant of Lactococcus lactis 1370 in the spectrophotometer. 1. The optical density of culture supernatant was high when Lactococcus lactis 1370 was cultured in M17 broth with 5% sucrose, while being low in culture supernatant of Streptococcus mutans. 2. The optical density of culture supernatant was higher when Lactococcus lactis 1370 was cultured in M17 broth with 10% sucrose than when being cultured without sucrose (p<0.05), and was higher at pH 7 than pH 5 (p<0.05). 3. The optical density of culture supernatant was the highest at $37^{\circ}C$ among $32^{\circ}C,\;37^{\circ}C\;and\;42^{\circ}C$, and was higher in the anaerobic incubator than in the aerobic incubator (p<0.05). 4. The optical density of culture supernatant was the highest in the media containing 1.0mM $CaCl_2$ (p<0.05), 2.5mM KCl (p<0.05), and 1.6mM $MgCl_2$. 5. When Streptococcus mutans was cultured in the media containing a quarter culture supernatant of Lactococcus lactis 1370 grown in M17 broth, the mean weight of produced artificial plaque was 103.0mg on the wire, whereas being significantly reduced to 5.6mg in the media containing a quarter culture supernatant of Lactococcus lactis 1370 grown in M17 broth containing 5% sucrose (p<0.05). These results indicate that the water-soluble glucan is more formed by Lactococcus lactis 1370 in the media containing sucrose or under the adequate conditions for the growth of bacteria, and inhibits the formation of artificial plaque by Streptococcus mutans.

Streptococcus mutans가 치태를 형성할 때, 유산구균 1370 (Streptococcus lactis 1370)이 생산하는 수용성 글루캔이 영향을 미친다. 본 연구에서는 여러 인자에 의한 수용성 글루캔 형성 정도를 유산구균 1370배양 상청액의 흡광도로 측정하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 5% 자당이 첨가된 M17 broth에서 유산구균 1370 배양 상청액의 흡광도는 높고 Streptococcus mutans 배양 상청액의 흡광도는 낮았으나, 통계학적인 유의성은 없었다. 2. M17 broth에 10% 자당을 첨가하여 유산구균 1370을 배양할시 배양 상청액의 흡광도는 첨가하지 않을 때보다 높았다. (p<0.05), 배지 pH가 5에서보다 7에서 배양 상청액의 흡광도가 더 높았다(p<0.05). 3. $32^{\circ}C,\;37^{\circ}C,\;42^{\circ}C$$37^{\circ}C$에서 배양시 배양 상청액의 흡광도가 가장 높았으나 통계학적인 유의성이 없었고, 호기성 배양시보다 혐기성 배양시 배양 상청액의 흡광도가 더 높았다(p<0.05). 4. 배지의 $CaCl_2$ 농도가 1.0mM에서 (p<0.05), KCl 농도가 2.5mM에서 (p<0.05) 배양 상청 액의 흡광도가 높았다. 5. M17 broth에 5% 자당을 첨가한 배지에 유산구균 1370을 접종하여 배양한 배양 상청액과 배지를 1:3으로 가한 비커와이어 검사에서 Streptococcus mutans에 의하여 형성된 인공치태 무게는 5.6mg으로 5% 자당을 첨가하지 않을 때의 103.0mg에 비교하여 현저히 감소하였다 (p<0.05). 이상의 결과를 요약하면 유산구균 1370에 의한 수용성 글루캔의 형성은 자당이 함유된 배지나 세균 증식이 잘 되는 조건에서 증가하였으며, 수용성 글루캔이 Streptococcus mutans에 의한 인공치태 형성을 억제하였다.

Keywords