Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 32 Issue 6
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- Pages.1319-1325
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- 2000
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- 0367-6293(pISSN)
Antimicrobial activity of Specific IgY against Streptococcus mutans
Streptococcus mutans에 대한 specific IgY의 항균력
- Kim, Young-Boong (Division of Livestock product utilization, Korea Food Research Institute) ;
- Rho, Jeong-Hae (Division of Livestock product utilization, Korea Food Research Institute) ;
- Shon, Dong-Hwa (Division of Livestock product utilization, Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Hee-Joo (Division of Livestock product utilization, Korea Food Research Institute) ;
- Seong, Ki-Seung (Division of Livestock product utilization, Korea Food Research Institute) ;
- Lee, Nam-Hyung (Division of Livestock product utilization, Korea Food Research Institute)
- 김영붕 (한국식품개발연구원) ;
- 노정해 (한국식품개발연구원) ;
- 손동화 (한국식품개발연구원) ;
- 김희주 (한국식품개발연구원) ;
- 성기승 (한국식품개발연구원) ;
- 이남형 (한국식품개발연구원)
- Published : 2000.12.30
Abstract
Antimicrobial effects of the specific IgY separated from eggs which were laid by hens vaccinated with Streptococcus mutans were investigated. The comparison tests of vaccination, addition levels of crude specific IgY, and innoculation concentration were applied by microscopic observation and turbidity test. Ten% addition of crude specific IgY obtained from vaccinated hens showed agglomerative clusters of S. mutans cells in supernatants and sediments, while crude IgY produced by non-vaccinated hens showed no cluster. IgY addition above 5% showed agglutinating clusters of most S. mutans cells and there was definite difference between IgY addition below 2.5% and above 5%. Concentration tests of crude IgY revealed that antimicrobial effects were differentiated by addition level and addition over 10% produced satisfactory results with turbidity test. The cluster size was dependent upon concentration of crude IgY addition.
본 연구는 면역화된 산란계로부터 생산된 계란 난황중에 들어있는 S. mutans균주의 specific IgY를 분리하여 면역화 여부, Specific IgY 농도별 및 균수별에 따른 항균력을 현미경적 및 탁도측정에 의한 IgY의 항균력 효과를 검토하고자 실시하였다. 면역화 여부에 따른 탁도시험 결과 면역처리된 처리구에 crude IgY를 10%와 20% 첨가에 의해 항균 효과가 있었다. 면역을 하지 않은 닭에서 생산된 계란으로부터 추출한 IgY를 10% 첨가구와 대조구에서는 응집반응을 나타내지 않았다. 그러나 S. mutans로 면역화된 닭에서 생산된 계란에서 추출한 IgY의 10%첨가구는 상등액과 침전물에서는 균들이 응집되는 현상을 보였다. 면역화된 조난황 specific IgY를 첨가한 처리구가 대조구 보다 S. mutans균들이 응집되는 정도에 있어서 확실한 효과를 나타내었다. 조 난황 specific IgY의 농도별 시험에서는 5%이상 첨가구 들에서는 전반적으로 균체들의 응집현상이 나타났으며 IgY를 2.5% 이하로 첨가한 처리구와는 확연한 차이를 보였다. 탁도에 있어서도 조 난황 specific IgY 농도별 시험에서는 첨가농도에 따라 차이가 있었지만 10% 이상 첨가구에서는 탁월한 효과를 나타내었다. 응집된 균괴의 크기는 IgY첨가량이 증가할수록 점점 더 커져가는 현상을 나타내었다. 균수별에서는