Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 32 Issue 4
- /
- Pages.974-978
- /
- 2000
- /
- 0367-6293(pISSN)
Yield Stress of Kochujang with Vane Method
Vane 방법을 이용한 고추장의 항복응력 측정
- Chang, Yoon-Hyuk (Department of Food Science and Technology, Dongguk University) ;
- Yoo, Byoung-Seung (Department of Food Science and Technology, Dongguk University)
- Published : 2000.08.30
Abstract
The vane method was used to measure yield stresses of five commercial kochujang samples under a controlled shear-rate operating condition. Magnitudes of vane yield stress were higher than those of yield stress using Casson model with a concentric cylinder viscometer. Magnitudes of vane yield stresses showed great differences between the static
다섯 종류의 시판 고추장에 대한 항복응력은 vane 방법에 의해 controlled shear-rate 조건에서 측정되었다. Vane 항복응력은 전단속도와 전단응력 데이터의 외삽법(extrapolation)에 의해 결정된 Casson 항복응력 보다 높은 수치를 보여주었다. 고추장의 구조가 손상되지 않은 시료와 이미 손상된 시료에 대해 vane 방법에 의해 정적항복응력