The Changes of Nutrient Composition in the Edible Potato Varieties during Storage

식용감자 품종의 저장기간별 영양성분 변화

  • Published : 1999.08.31

Abstract

This study was conducted to examine the changes of nutritive substances in the edible potato varieties ('Superior', 'Atlantic', 'Irish Cobbler', 'Dejima') during storage under low temperature condition($4^{\circ}C$, 85-90% RH) from January to May. The items examined in this experiment were moisture, free soluble sugars, starch and vitamin C. The contents of starch and vitamin C decreased with increasing storage period. The rates of decrease in starch and vitamin C contents were high in February and low after that. The contents of moisture and free soluble sugars did not show a constant tendency during storage period. The contents of glucose and fructose were the highest in February and March. Among the four varieties, 'Superior' contained highest vitamin C, free sugar, and moisture, while 'Atlantic' contained the highest starch.

국내에서 식용으로 이용되며 수확직후 또는 저온 저장후 출하되는 '수미', '대서', '남작' 그리고 '대지' 품종을 $4{\sim}5^{\circ}C$의 저온 저장고에 1월부터 5월까지 저장하면서 수분, 유리당, 전분 그리고 비타민 C의 저장시기별 영양 성분 변화를 측정하였다. 저장기간이 경과함에 따라서 감소하는 성분으로는 전분, 비타민 C이었는데 특히 비타민 C는 1월에 품종 평균 16mg/100g 이었고 저장 후기인 5월에 7mg/100g을 나타내 저장에 따른 손실이 컸다. 유리당 함량은 2월과 3월에 2.0~2.1%로 증가하였다가 이후 감소하여 5월에는 1%를 나타내었고, 수분은 저장기간 동안 증감을 계속하며 80.4~81.3%를 유지하였다. 저장기간 전반에 걸친 품종별 영양성분 함량을 보면, '수미'는 비타민 C, 유리당, 수분 함량이 가장 높았고, '대서'는 전분함량이 가장 높았다.

Keywords