Lipomyces starkeyi JLC26에서 유래된 Carbohydrase의 특성

Properties of Carbohydrase Prepared from Lipomyces starkeyi JLC26

  • 전선미 (전남대학교 의공학협동과정) ;
  • 김도만 (전남대학교 생물화학공학과 및 촉매연구소, 서울대학교 농업생물신소재 연구센터) ;
  • 김도원 (강릉대학교 물리학과)
  • Jun, Sun-Mee (Department of Biomedical Engineering, Chonnam National University) ;
  • Kim, Do-Man (Biochemical Engineering and the Research Institute for Catalysis, Chonnam National University, Research Center for New Bio-Materials in Agriculture, Seoul National University) ;
  • Kim, Do-Won (Department of Physics, Kangnung National University)
  • 발행 : 1999.12.01

초록

Lipomyces starkeyi ATCC 74054를 UV로 돌연변이하여 선발한 JLC26의 효소적인 특성을 알아보았다. 효소는 70% ammonium sulfate로 침전시키고, CM-Sepharose column chromatography로 부분 정제하였다. 이때 얻어진 각 효소 specific activity는 amylase 활성의 경우는 5367 unit/mg이었고 dextranase 활성의 경우는 3045 unit/mg이었다. 효소의 최적 pH와 온도는 5.5와 37$^{\circ}C$였으며, pH 2.5-5.5와 4-55$^{\circ}C$에서 안정성을 보였다. 부분 정제된 효소는 amylase와 dextranase 활성을 동시에 보이는 100 KDa의 크기를 가지는 하나의 단백질이었다. 이 효소는 maltotriose 기질과 반응할 때 disproportionation reaction 현상을 보여 가지구조를 지닌 panose와 ${\alpha}(1{\rightarrow}6)$glucosylmaltotriose을 생산하였다. 이 균은 starch 배지에서 키워 amylase와 dextranase 활성을 동시에 지니는 효소를 생산함으로써 dextran과 mutan은 구성된 치태를 분해하는 효소재료로의 이용성이 기대된다.

We have isolated a dextranase and amylase constitutive and hyper-producing mutant, Lipomyces starkeyi JLC26, from Lipomyces starkeyi ATCC74054 after mutation using UV irradiation. After partial purification of dextranase and amylase (together DXAMase;both activities were always co-purified) by ammonium sulfate precipitation, CM-Sepharose column chromatography, the specific activities of amylase and dextranase were 5367 and 3045 unit/mg, respectively. The pH effects for activity and stabiligy of both enzymes were similar to each other: Optimum pH and temperature for activity sere at 5.5 and 37$^{\circ}C$ and optimum ranges for stability were at pH 2.5-5.5 and 4-55$^{\circ}C$, respectively. The reaction end products of dextranase and amylase activities were found to the typical for those of endo-dextranase and endo-amylase. When the carbohydrase and maltotriose were reacted, glucose, maltose, isomaltose, maltotriose, panose and ${\alpha}(1{\rightarrow}6)$glucosylmaltotriose were produced by disproportionation reaction.

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