A Study on the antibiotic properties of plastic containers templated with antibiotic functional information

항균기능정보가 각인된 플라스틱 저장용기의 항균 특성에 관한 연구

  • Published : 1999.12.31

Abstract

To enhance antibiotic function of plastic containers, many methods have been applied. Most of the methods utilize antibiotic properties of antibiotic substances such as silver containing chemicals. Sometimes antibiotic substances are used without long term stability test as food container additives. Basically, this kind of methods is not safe since it is based on the antibiotic properties of the material itself and hence direct contact between food and container additives is unavoidable to obtain antibiotic effect. In this paper, a new concept of information templation was applied to make food containers with antibiotic function. It has been known recently that water memorize informations and this information could be tempelated to other materials through appropriate methods. One of the participating company developed this method to template informations onto plastic materials. Food containers were produced using this plastic chips and experimental results showed that antibiotic functional information temptation method is effective for practical application. Results and discussions are reported in this paper.

본 연구에서는 새로운 개념의 항균처리 기술을 도입하여 항균 물질을 플라스틱 용기에 혼입하지 않고도 항균기능이 발휘되도록 하는 기술을 개발하고자 하였다. 기술의 요체는 항균기능정보를 물에 각인한 다음에 이를 플라스틱 제조용 원료 수지에 전사하여 최종 제품에서도 같은 기능이 나타나도록 한 것이다. 이러한 개념에 입각한 기능 정보 각인 기술의 실용화 가능성을 검토하기 위하여 시제품을 만들어 항균 실험을 수행한 결과 세균 증식 억제율이 75% 전후의 수준인 것으로 나타났다. 앞으로 이러한 기술이 보다 더 다듬어지고 그 작용기전이 밝혀진다면 더욱 뛰어난 제품이 개발될 가능성이 높다고 하겠다.

Keywords